Dort Pavlova od Evy Flídrové vám v ústech zmizí a zůstane blažený pocit

Další pečení Pochoutkového roku se odehrálo v kuchyni s výhledem do lesního svahu s borůvčím. Dort Pavlova pekla a zdobila Eva Flídrová ze Starého Harcova v Liberci. Je to křehký dort plněný šlehačkou a čerstvým ovocem. Skvostný pocit je křupnout a polknout kousek dortu.

Dort Pavlova

Ingredience:

330 g cukru krupice

6 bílků

1 lžička octa

1 lžička škrobu

1000 g smetany ke šlehání

4 – 5 ztužovačů šlehačky

čerstvé ovoce – jahody, maliny, borůvky

Postup:

Oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáme do mísy, lehce našleháme sníh a postupně začneme přidávat cukr, dokud není sníh úplně tuhý a lesklý. Do hotového sněhu zlehka vmícháme lžičku octa a škrobu.

Na plech položíme pečící papír, na něj si můžeme vyznačit obráceným talířem kruh, na který potom vložíme polovinu ušlehaného sněhu.  Sníh roztlačíme do obvodu kruhu, na kraje nahrneme val a ten uhladíme ze strany špachtlí nebo lžící, aby sníh vytvořil špičky. Vznikne jakási „sopka“ nebo „miska“ na později ušlehanou šlehačku.

Připravíme si druhý plech s pečícím papírem a nakresleným kruhem stejné velikosti. Do cukrářského sáčku vložíme druhou polovinu ušlehaných bílků a naneseme spirálu z vnějšího kruhu doprostřed, aby se zaplnil celý kruh sněhem.

Poté vložíme oba plechy rychle do trouby, která je vyhřátá na 180 °C. Po vložení plechů zmírníme na 100 °C a budeme sušit minimálně 90 minut. Trouba se nesmí při sušení otevřít. Po upečení z trouby jen vypustíme páru a dort necháme dobře vysušit.

Po upečení na spodní díl dortu (placatou spirálu) naklademe polovinu ušlehané šlehačky, ozdobíme dort ovocem, a na to položíme vrchní díl (sopku). I ten ozdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem. Ihned podáváme.

Eva Flídrová

Dort dělá už více než 5 let. Začala ho péct kvůli kamarádce, která drží bezlepkovou dietu. Od té doby ho připravuje pravidelně a chutná celé rodině. Při šlehání bílků jsme použili i zlepšovák na uchycení ručního šlehače nad linkou, aby mohl pracovat sám. Paní Flídrová ho uchytila na gumu.

Doma nás přivítala obloženou mísou s řízečky, které neustále doplňovala. Dali jsme si dobrou kávu a dozvěděli se, že jejím velkým koníčkem je šití. Šije všechno, kromě spodního prádla. Jinak je učitelkou v mateřské školce.

Patrik Rozehnal a Eva Flídrová