Dopravu, dodávky elektřiny i provoz lyžařských areálů na celý den omezil silný vítr

17. únor 2022 16:02

Rychlosti v nárazech až sto kilometrů za hodinu ve čtvrtek dosahoval na některých místech Jihočeského kraje silný vítr. Neobešlo se to bez komplikací na železnici, silnicích, ale i v domácnostech.

Hasiči kvůli následkům silného větru do odpoledne vyjeli ke třem stovkám událostí. „Nejhorší situace byla kolem sedmé hodiny ranní na Prachaticku a Strakonicku. Jednalo se především o odstraňování popadaných stromů,“ informovala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Ve třiceti případech hasiči zajišťovali uvolněné části střech, například i na budovách základní školy v Dačicích a mateřské školy ve Strakonicích. Členové hasičských jednotek také sundávali uvolněné reklamy a billboardy nebo řešili nehody aut, která narazila do spadlého stromu.

Kvůli popadaným stromům nejezdily vlaky. Stromy a větve zastavily na několik hodin provoz například na tratích z Volar do Kubovy Hutě a Lenory, také mezi Blatnou, Bělčicemi a Sedlicí na Strakonicku nebo Heřmaničkami a Táborem.

Čtěte také

Energetici evidovali nejvíce problémů brzy ráno hlavně na Táborsku, Českokrumlovsku, Strakonicku a Prachaticku. Tam bylo po sedmé hodině celkem 1800 domácností bez proudu, po třinácté hodině už 15 tisíc. Poruchy způsobily pády stromů a větví na vedení vysokého napětí a následné poškození vodičů nebo izolátorů. Mluvčí E.ONu Roman Šperňák potvrdil, že energetici na opravách celý den intenzivně pracují a postupně obnovují dodávky elektřiny.

Také některé lyžařské areály se nevyhnuly omezení. Skiareál Lipno zavřeli jeho provozovatelé v deset hodin dopoledne, hrozily pády stromů a chvílemi vypadával proud. Odpoledne byl skiareál zase v provozu.

Kvůli silnému větru se úplně zastavily lanovky i v rakouském příhraničním středisku Hochficht, kde provoz obnoví až v pátek. Bez problémů ale fungoval areál na šumavském Zadově. Podle jeho ředitele Luďka Sásky tam vítr foukal, ale potíže nedělal. Lanová dráha se v případě velkého nárazového větru automaticky vypíná.

Spustit audio

Související