Domov důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku čekají velké změny. Začne stavba nového oddělení

8. prosinec 2019 10:30

V Domově důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku se část klientů už přestěhovala do jiné budovy, aby v té původní mohla v příštím roce začít stavba za 130 milionů korun. Má trvat dva roky. Pro další podrobnosti zašla reportérka Jana Házová za ředitelem domova Antonínem Stanislavem. 

Jedna z budov domova důchodců je již téměř úplně vystěhovaná.
„Přesně tak. Přicházíme do budovy, která bude srovnána se zemí. A na jejím místě vyroste nový, třípatrový objekt pro 83 klientů. Pojďme se podívat do bývalého prvního oddělení. Tady už dochází k postupnému vytrhávání elektrického vedení. Zde bylo v první vlně 27 klientů, které jsme přestěhovali, abychom zachovali kapacitu," vysvětluje Antonín Stanislav.

Čtěte také

A hned doplňuje:
„Protože snižování míst by bylo v současné době velmi nešťastné. Žádostí na ubytování je více. Takže jsme v takových trošku provizornějších podmínkách přesunuli 27 klientů na druhé a třetí oddělení."

Zde, kde byly pokoje klientů, tedy bude stát úplně nová část budovy. Na druhé straně jsou kanceláře.
„Kanceláře zatím ještě fungují. Primární bylo přestěhovat klienty, to byla priorita. A když se podíváme do kanceláří sociálních pracovníků, tak už i tady pomalu dochází k malým přesunům. Máme nad starou prádelnou zřízeny provizorní kanceláře a tam se přesunou všichni pracovníci."

Domov důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku čekají velké změny

Přeskočíme trochu v čase a představujeme si, že jsme už v nové budově. Jak ta bude vypadat?
„Dojde k podstatnému zvýšení kapacity. V našem zařízení máme v současné době 100 klientů. Máme to rozděleno na 84 pro domov pro seniory a 16 takzvaných osob ve zvláštním režimu. Nově dojde k celkovému navýšení. Budeme mít dohromady 156 klientů. 99 míst bude pro seniory a 57 pro osoby ve zvláštním režimu."

Demoliční práce začnou v Tmavém Dole na jaře příštího roku. Bezprostředně po nich by měla následovat výstavba nového komplexu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související