Domov důchodců v Horní Plané má za údajné pochybení zaplatit 35 milionů

22. leden 2013

O střechu nad hlavou by přišlo 110 seniorů a o práci celkem 65 zaměstnanců - takový dopad by mělo zrušení Domova důchodců v Horní Plané. Jeho existenci ohrozily výsledky posledního auditu, který zjistil dvě pochybení v tendru na rekonstrukci budovy. Domov za to dostal pokutu 35 milionů.

„Neměl bych kam jít,“ posteskl si jeden ze seniorů v Domově důchodců v Horní Plané. Podobný osud by čekal i další jeho obyvatele.

Pětatřicetimilionová pokuta za údajné pochybení týkající se dvou veřejných zakázek v rámci rekonstrukce budovy by byla pro toto zařízení likvidační.

Otázkou je, zda vůbec k nějakému pochybení došlo. „Byl nám vyměřen odvod za porušení rozpočtové kázně, který bychom měli eventuálně uhradit, přestože nedošlo k žádným finančním ztrátám. Nikdo nic neukradl, domov byl postaven, je vybaven, zařízen, důchodci v něm bydlí,“ říká ředitelka domova Renata Březinová.

Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad provedl v roce 2009 kontrolu celého projektu a neshledal žádné pochybení.

„Problém, který se týká veřejné zakázky, to znamená papír o bezdlužnosti, tehdy splňoval literu zákona. Dodatečně byl dodán i v té formě, v jaké ho požadovalo zadávací řízení. Kraj tehdy chtěl více, než ukládal zákon,“ potvrdila náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská.


Zvětšit mapu
autoři: Jitka Cibulová Vokatá , sib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.