Domácí sýry, tvarohy a jogurty vyrábí kvůli zdražování stále víc lidí. Využívají čerstvé mléko z mlékomatů

13. březen 2023 11:59

V Česku podle zemědělského svazu narůstá zájem o mléko z automatů. Lidé z něj vyrábí domácí sýry, jogurty a další produkty. Láká je cena, která je většinou nižší než v obchodech. Třeba u mlékomatu na statku Patákových na Benešovsku se často tvoří fronty.

„Do našeho mlékomatu stačí vhodit peníze, otevřít, vložit láhev a už jenom zmáčknout tlačítko. Pokud kupuji více, stopnu, vyměním láhev a mohu zase točit. Nakonec mlékomat zavřu a v tom momentě se automaticky spouští proplach,“ popisuje obsluhu mlékomatu spolumajitelka farmy Lucie Patáková.

Farma aktuálně prodává litr mléka za 17 korun. Zájem o něj roste. „Vždycky jsme měli zimní měsíce hodně slabé, jen občas přijelo nějaké auto, lidem se moc nechtělo, ale letos opravdu trháme rekordy,“ říká Lucie Patáková.

U mlékomatu na odlehlém statku se často tvoří i fronty. „Stoupl odebraný objem na jednoho zákazníka. Lidé si totiž začali sami vyrábět mléčné produkty, tvarohy, sýry, jogurty, a naše mléko je na to ideální. Na jednoho zákazníka máme průměrný odběr za každou návštěvu deset litrů,“ dodává spolumajitelka.

Mnoho zákazníků se pravidelně vrací. „Mléko nám moc chutná a je přímo z farmy, takže zdravější. Bereme většinou čtyři litry. Teď, když jsou u nás vnučky na prázdninách, to bude za dva dny pryč,“ usmívá se jedna ze zákaznic.

Spustit audio

Související