Domácí sýry, tvarohy a jogurty vyrábí kvůli zdražování stále víc lidí. Využívají čerstvé mléko z mlékomatů
V Česku podle zemědělského svazu narůstá zájem o mléko z automatů. Lidé z něj vyrábí domácí sýry, jogurty a další produkty. Láká je cena, která je většinou nižší než v obchodech. Třeba u mlékomatu na statku Patákových na Benešovsku se často tvoří fronty.
„Do našeho mlékomatu stačí vhodit peníze, otevřít, vložit láhev a už jenom zmáčknout tlačítko. Pokud kupuji více, stopnu, vyměním láhev a mohu zase točit. Nakonec mlékomat zavřu a v tom momentě se automaticky spouští proplach,“ popisuje obsluhu mlékomatu spolumajitelka farmy Lucie Patáková.
Farma aktuálně prodává litr mléka za 17 korun. Zájem o něj roste. „Vždycky jsme měli zimní měsíce hodně slabé, jen občas přijelo nějaké auto, lidem se moc nechtělo, ale letos opravdu trháme rekordy,“ říká Lucie Patáková.
U mlékomatu na odlehlém statku se často tvoří i fronty. „Stoupl odebraný objem na jednoho zákazníka. Lidé si totiž začali sami vyrábět mléčné produkty, tvarohy, sýry, jogurty, a naše mléko je na to ideální. Na jednoho zákazníka máme průměrný odběr za každou návštěvu deset litrů,“ dodává spolumajitelka.
Mnoho zákazníků se pravidelně vrací. „Mléko nám moc chutná a je přímo z farmy, takže zdravější. Bereme většinou čtyři litry. Teď, když jsou u nás vnučky na prázdninách, to bude za dva dny pryč,“ usmívá se jedna ze zákaznic.
Související
-
Ladislav se kvůli svému synovi ocitl v dluzích. Týranému seniorovi teď pomáhá potravinová banka
Vajíčka, těstoviny, maso. Pro lidi v nouzi je nákup základních potravin často velkým zásahem do rodinného rozpočtu. Pomoci jim má potravinová banka, kterou zřídil Vimperk.
-
Desítky malých pekáren v Česku zkrachovaly kvůli drahým energiím a navýšení dalších nákladů
Mnohé pekárny zavírají. Zdražily energie i suroviny a výrobky za odpovídající ceny by byly pro zákazníky příliš drahé. Některým menším podnikům se přesto daří přežít.
-
Hospody na vesnicích zejí prázdnotou. Po covidu přišlo zdražení energií a nákladů, lidé šetří
Zdražení energií způsobilo krach mnoha restaurací. V menších obcích jsou některé zavřené i několik let. Provozovatelé skončili už během pandemie, teď zavírají další.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Akce: Výbuch: Příležitost dělá zloděje, přeci to tam nenecháme ležet, říká muž, který kradl samopaly
-
‚Prosili jsme o vodu i o jídlo.‘ Rukojmí Hamásu zažili peklo, stovka z nich se rok po útoku stále pohřešuje
-
Nikoho nezajímají. Rusko si zbídačené Súdánce kupuje za misku jídla, tvrdí afrikanistka
-
Izrael pokračuje v úderech na cíle v Libanonu. Hizballáh ostřeloval Haifu