Domácí hospicová péče na jihu Čech má finanční problémy

21. leden 2016

Jihočeské domácí hospice jsou v kritické finanční situaci. Informovaly o tom ve společném prohlášení adresovaném Jihočeskému kraji, který podle nich finančně domácí hospicovou péči nepodporuje. Ta zatím funguje pouze v Táboře, v Třeboni a v Písku.

Kraj domácím hospicům přispívá jen na přístroje a na samotnou péči nedává nic. Hospice se tak musejí obracet na soukromé dárce.

„Hospice mají zaregistrované například terénní odlehčovací služby nebo osobní asistence. Kdyby na tyto typy služeb kraj přispíval tak, abychom mohli pokrýt náklady na náš provoz, tak by nám to vlastně stačilo,“ vysvětluje ředitelka Hospicové péče sv. Kleofáše v Třeboni Petra Brychtová.

V současné době podle ní chybí peníze například na kvalifikované pracovníky. „Musíme shánět peníze na platy odborných pracovnic, pečovatelek. Máme sice už dobře vybavenou půjčovnu kompenzačních pomůcek, ale kladu si otázku, k čemu to bude, když nebudou kvalifikovaní lidé, kteří s nimi umí pracovat," říká.

S Hospicovou péčí sv. Kleofáše v Třeboni má zkušenost například paní Marie. „Chtěli jsme mamince vytvořit prostředí, ve kterém se jí bude odcházet, jak to nejlépe jde. A bez sestřiček bychom to nezvládli, bylo to prostě úžasné po všech stránkách," popisuje.

Náměstkyně hejtmana Ivana Stráská s prohlášením hospiců nesouhlasí. „Není pravda, že Jihočeský kraj tuto péči nepodporuje. Podporujeme home care, pečovatelskou terénní službu, osobní asistenci,“ uvedla.

O specifické péči o umírající mluvil i hejtman Jiří Zimola při setkání s prezidentem Zemanem v minulém roce. „Ubezpečuji vás, že tomu věnujeme zaslouženou pozornost," řekl tehdy.

Domácím hospicům ale zatím nedal kraj na sociální služby nic, přispěl jim pouze na přístroje. A protože zdravotní péči nehradí ani pojišťovny a pacient zaplatí jen zlomek skutečných nákladů, musí se podle Petry Brychtové hospice spolehnout na nejisté dary od sponzorů a firem.

Ve stejné situaci jsou všechny jihočeské domácí hospice. Kraj zatím přímo pro ně vypsal jeden grant na přístrojové vybavení.

autor: pfr
Spustit audio