Doma mi říkají generál, přiznává spisovatelka Hana Hosnedlová

27. květen 2017

Patří k Českým Budějovicím a ony patří k ní. Narodila se tady a vnímá, jakou rychlostí se město mění. Někdy k lepšímu, jindy k horšímu, říká spisovatelka Hana Hosnedlová.

Už jako malá měla ráda knížky. Brzy začala sama psát a sbírat ceny. Tu nejnovější jí 4. května udělil Jihočeský klub Obce spisovatelů. V obřadní síni českobudějovické radnice převzala z rukou primátora Číši Petra Voka.

Novinářka a spisovatelka Hana Hosnedlová je členkou Syndikátu novinářů a Rady Obce spisovatelů České republiky. Řadu let byla předsedkyní Jihočeského klubu Obce spisovatelů.

V těchto dnech slaví své kulaté životní jubileum. Nadělila si k němu další ze svých dalekých cest.
A neřekla si někdy, že už se najezdila dost? „Myslíte jako v tom filmu: Kdybych to byl býval věděl, tak jsem sem býval nechodil? Ne, to jsem si nikdy neřekla,“ směje se.

Po roce 1968 nesměla publikovat, ani veřejně vystupovat. Psala do šuplíku a pracovala, kde se dalo, třeba ve výkupu lahví nebo u pokladny. K žurnalistice se mohla vrátit až díky sametové revoluci.

Za svůj život napsala přes deset tisíc reportáží, úvah, postřehů, básní, scénářů. Moderuje, recenzuje, rediguje, zasedá v porotách, pořádá autogramiády, klubové pořady, získává další a další ocenění.

O tom všem byla řeč v pořadu Jihočeši, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Moderátorka Ivana Šimánková se ale také Hany Hosnedlová zeptala, jaká byla jako maminka. „Asi přísná. Doma mi říkají generál,“ přiznala spisovatelka.

Spustit audio