Dokumenty objevené ve věži kostela sv. Martina v Radomyšli odhalily své tajemství

3. listopad 2012

Tajemné zaletované plechové pouzdro minulý týden objevili řemeslníci při rekonstrukci věže kostela sv. Martina v Radomyšli na Strakonicku.

Na radnici ho hned otevřeli. Uvnitř byla láhev alpy s uraženým hrdlem a v něm nějaké listiny. Bohužel se tam dávno před nálezem dostala vlhkost, takže vše předali do Muzea středního Pootaví Strakonice, aby tam odborníci zachránili co možná nejvíce textu.

Restaurátorka a konzervátorka Nela Vadlejchová po pětidenní práci zjistila, že pouzdro ukrývalo texty z roku 1930 – z doby, kdy věž kostela sv. Martina také procházela opravou. Jde o vzkaz napsaný učitelem a kronikářem obce Radomyšl Václavem Valentou, který zhodnotil tehdejší společenskou situaci.

V textu se odrazila i hospodářská krize, která zasáhla svět v roce 1929. Druhý list je malý vzkaz od klempířů. A třetím dokumentem je list z novin.

Městys Radomyšl se může chlubit ještě jedním, starším textem z roku 1888. Ten objevili dělníci při opravě dveří kapličky u křížové cesty. Pisatel tento text pojal jako upomínku a prosbu pro ty, kteří zprávu najdou, aby na své předky nezapomněli.


Radomyšl – vzkaz z věže:
• autor: Václav Valenta, učitel dvoutřídní živnostenské školy a kronikář obce
• napsáno 1930, v době vybírání brambor
• hodnocení politické a ekonomické situace, seznam lidí v obci (nekompletní)
• starosta: František Trhlín, v textu uváděn jako vlastník čp.44 av seznamu pak v čp. 45


Zvětšit mapu
autor: Jiří Čondl
Spustit audio