Dokumentární zpracování příběhu romského sirotka zaujalo na přehlídce Report

4. listopad 2011

Redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Ivan Studený s dokumentem „Podej ruku“ zabodoval na jubilejním XX. ročníku přehlídky rozhlasové publicistiky a dokumentu REPORT 2011, kterou pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Získal nejen vítězství v kategorii rozhlasový dokument, ale i hlavní cenu Generálního ředitele Českého rozhlasu a ocenění Zdeňka Boučka za originalitu zpracování.

Dokument „Podej ruku“ je propojením příběhu romského sirotka, jenž po odchodu z dětského domova skončil na ulici, a snahy jeho bývalého vychovatele, který se pokusil podat pomocnou ruku. Příběh má svůj začátek, epizody a zlomové události, ne však konec. Jen mnohé zatím nezodpovězené otázky.

Příběh hlavních postav dokumentu popsal Ivan Studený slovy: „První dny Danovy volnosti a dospělosti připomínaly volný pád. Cesta z děcáku na ulici byla přímá, rychlá jízda bez zatáček, skluzavka do špíny, zimy a samoty. Rozhodnout se pomáhat dospělému klukovi, Romovi s velkýma nevinně plachýma očima a osobností dítěte, je docela snadné. Horší je zjištění, že to rozhodnutí, jakkoliv upřímné, nestačí. Důležitější je vědět jak. Ale ví to vůbec někdo?“

„Tohoto ocenění si ohromně považuji, protože na přehlídce Report 2011 byla konkurence mnoha skvělých pořadů. Ale vnímám je také jako impuls. Mám hned chuť se pustit do další práce. Také chci připomenout, že by nevznikl dobrý dokument bez podpory a dobrého zázemí ve českobudějovickém studiu Českého rozhlasu ani bez pomoci konkrétních kolegů, například mistra zvuku Michala Koláře,“ dodal redaktor Ivan Studený.

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.