Doktor Divnoláska aneb Jak mě zničily drogy a chorobná žárlivost. Příběhy slavných: Peter Sellers

12. květen 2017

Hrají Barbara Kodetová (sestra v nemocnici) a Stanislav Zindulka (Peter Sellers).

I když má v rodném listě jméno Richard Henry, odmala mu i rodiče říkali Petere. Po jeho předčasně zemřelém bratrovi. Sám později často prohlašoval, že nemá žádnou vlastní identitu. Vždyť i na jevišti se coby syn herečky a hudebníka poprvé objevil už jako 14denní miminko. Na divadle pak pracoval i jako vrátný, uvaděč, pomocný incipient, osvětlovač, bavič, hráč na ukulele...

Sex, drogy a infarkty

Slavný byl ještě předtím, než coby inspektor Clouseau natočil sérii Růžových panterů. Čytřikrát ženatý velký svůdník se ale cítil osaměle a nemocnou duši léčil amylnitritem. Tahle inhalační droga způsobuje euforii, sexuální touhu, ale i infarkty.

Říká se, že právě tahle droga stojí za jeho problémy se srdcem. První kardiostimulátor potřeboval už ve 38 letech (1964). Tehdy měl během pár dní hned osm infarktů. Byl dokonce už prohlášený za mrtvého. V 54 letech vypadal na 70. A zemřel při operaci v červenci 1980, když mu kardiostimulátor měnili.

Jak se naučil mít rád bombu

Když v roce 1943 z nechuti k showbyznysu dočasně seknul s komedientstvím a vstoupil do RAF, bavil se i tam. Třeba tím, že imitoval nadřízené. Byl ale i ve válce. Kvůli špatnému zraku sloužil u pozemních jednotek v Indii, Barmě, Německu a Francii. Tady je asi pramen jeho hereckých kreací ve filmu Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964).

Právě tenhle film je důkazem, jak unikátní byla jeho práce s postavou. V rozhovoru z roku 1962 popisuje, jak začíná vždy vymyšlením hlasu postavy. Pak řešil vzhled. „Dělám si hodně náčrtů a kresby pak přenesu na obličej.“ Další fází je chůze postavy. „A pak se ponořím do role, protože ona začíná žít ve mně.“

Skutečný dr. Strangelove

Sellers byl i ve skutečnosti doktor Divnoláska. Ženatý byl čtyřikrát a milostný románek měl i s princeznou Margret nebo Sofií Lorenovou. Jeho první žena o jejich vztahu mluvila jako o „životě na úpatí sopky“. Poprvé v manželství vydržel 10 let. Pak už jen vždycky čtyři roky.

Partnerky to s ním rozhodně jednoduché neměly. Rodina se často stěhovala. A on taky děsně žárlil. Při jednom záchvatu zuřivosti házel porcelánem, židlí i policemi. Herečku a manželku Britt Eklandovou měl i fyzicky napadnout.

Peter Sellers (Londýn 1974)
autoři: lup , Jindřich Bíč
Spustit audio