Dobýt kancelářskou pevnost, to není jen tak. Úřad vám nejdřív musí dát najevo, jak nepatrní jste

20. srpen 2019

Jestli nemám něco rád, jsou to ty nové kancelářské budovy, samá ocel, sklo a kamery. Připadá mi, že jejich projektant celou dobu vymýšlel vězení a až na poslední chvíli uhnul.

Jdete tam třeba něco podepsat, termín domluvíte telefonem, víte, za kým jdete, znáte patro a číslo dveří. Ale nemůžete vyběhnout po schodech, zaklepat a vytáhnout propisku.

V budově sídlí Úřad a vy si nejdřív musíte uvědomit, jak nepatrní proti němu jste. Musíte absolvovat obřad.

Obřad začíná na recepci, a to čekáním, protože recepční má vždycky na práci něco důležitějšího, než jste vy. Čekání raději vydržte vstoje, nábytek plní výhradně reprezentační roli a nikoho nenapadlo, že by se na něm dalo sedět.

Nejdřív musíte prokázat, že existujete, a to dokladem, protože vám samotným tu nevěří ani vaše jméno.

Dál je nutné uvést uznatelný důvod návštěvy a navštívenou osobu, obojí se ihned telefonicky ověřuje.

Pokud výslech dopadne dobře, jste vybaveni cedulkou, očipováni, a milostivě vpuštěni. Žádné poflakování ovšem. Čip vás pustí jen do těch správných dveří, výtahů a pater a desítky kamer si to kontrolují.

Čtěte také

Jste viditelně označeni jako vetřelec. Pečlivost, s jakou to na recepci udělali, vám dává představu, co by se rozpoutalo, kdybyste o cedulku přišli.

Bloudíte, protože orientační systém má ohromovat svojí originalitou, nikoli orientovat.

Opustit budovu pak můžete jen proti potvrzení, že jste s uvedenou osobou skutečně jednali. Co kdybyste jen tak postávali na chodbě a četli si požární instrukce.

Ne, nebojí se vás, co vás napadá. Jen vám chtějí připomenout, že se svými bezvýznamnými lidskými problémy máte úřední božstva obtěžovat co nejméně.

Kde jsou časy, kdy se hostitel snažil, aby se u něj návštěva cítila příjemně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.