Dobrovolníci nahrazují lásku a ušlou pozornost dětem v kojeneckých ústavech

21. listopad 2008

Nedávná benefiční módní přehlídka v Českých Budějovicích vynesla Nadaci Terezy Maxové 160 tisíc korun. Další částkou mohli přispět diváci přehlídky, pokud si zakoupili balónek štěstí, nebo poslali dárcovskou SMS zprávu. Vybrané peníze pomohou opuštěným a znevýhodněným dětem.

Výtěžek akce, která se konala už po čtvrté, nadace rozděluje prostřednictvím veřejné soutěže. Loni vybraných 150 tisíc korun pomohlo třem konkrétním projektům. Podpořena byla terénní práce v preventivním projektu Děti jsou dar, který se zaměřuje na ohrožené rodiny. Podle odborníků se totiž do dětských domovů z 51 procent dostávají děti ze sociálních důvodů, tedy vlastně zbytečně. Další část výtěžku připadla poradně pro pěstouny v Karlovarském kraji. 73 tisíc korun získalo občanské sdružení Malíček, které dlouhodobě spolupracuje s kojeneckým ústavem v pražské Krči.

Více o činnosti sdružení řekla ředitelka Nadace Terezy Maxové Terezie Sverdlinová: "Organizuje dobrovolníky, kteří chodí chovat miminka. Na první pohled to vypadá banálně, ale podle výzkumu nadace se dětem v kojeneckých ústavech věnuje pouze 30 minut pozornosti denně. Dobrovolníci nahrazují lásku a ušlou pozornost a to považujeme za velmi důležité."

Získané prostředky jdou podle Sverdlinové na proškolení dobrovolníků, aby se nestalo, že projektu zneužije někdo, kdo by dětem mohl ublížit.

autor: čro čb
Spustit audio