Dobroty z tradiční české zabijačky

Vřelý ovar, voňavý prejt, jitrnice, jelítka, tlačenka. Zabijačka je tématem posledního lednového Kuchařského čarování Petra Stupky. Recepty na tradiční dobroty doplní vzpomínky několika posluchačů.

autor: Petr Stupka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ovar

    Ovar bývá zpravidla prvním pokrmem při tradiční české zabijačce. Je to vařené vepřové maso z hlavy a laloku, případně kolene, boku i plece.

  • Zabijačkový guláš

    Na téma zabijačkového guláše by bylo možné napsat malou brožuru. Kulinář Petr Stupka ze všech možností vybral univerzální recept pro čtyři až pět osob.

  • Jitrnice a pečený prejt

    Při zabijačce nejprve zpracovávají vnitřnosti, které rychle podléhají zkáze. Do vyčištěných střívek se v našich krajích nejčastěji plní takzvaný prejt, kousky se pak vaří.