Dobrá hudba s kvalitními texty – druhé zastavení u jubilantského rozhlasového koncertu Spolektivu

V říjnu roku 2018 slavila výborná folk-rocková skupina Spolektiv i s hosty a bývalými členy třicet let od vzniku ve Studiovém sále ČRo České Budějovice. Druhý díl malého výběru z památného jubilantského koncertu pro vás připravil Jiří Kasal.

„Jako Spolektiv jsme vznikli v dubnu roku 1988. V roce 2018 jsme třicátému výročí vzniku kapely věnovali čtyři koncerty po celé České republice a  pátý, závěrečný  byl veřejně nahráván v budově Českého rozhlasu České Budějovice.  Jako hosté s námi vystoupili bývalí členové Spolektivu: Lukáš Holec, Vláďa Světlík a Zdeněk Zajíček. Do programu jsme zařadili písně ze všech kapelních období." To uvedl ve své zdravici posluchačům na začátku druhého zastavení se v Koncertních ozvěnách od Tří lvů nad jubilantským rozhlasovým koncertem již velmi dobře zavedené, původně vysokoškolského jihočeské folk-rockové skupiny Spolektiv její kapelník, zpěvák, kytarista, akordeonista a také autor Jaroslav Hnízdil.

Čtěte také

Minule jsme se dotkli ve vstupním komentáři a výběrem písniček i jejích vzdálenějších časů. Jenže bohatá na události a dobré písničky už je i zhruba sedmiletá dosavadní historie znovuzrozeného Spolektivu, který sestává z kytaristy, akordeonisty, zpěváka a kapelníka Jaroslava Hnízdila, zpěváka a kytaristy Martina Jančury, zpěvačky a perkusistky Renata Švecová, saxofonisty, klarinetisty a flétnisty Tondy Vidláka, obsluhujícího též dechový syntezátor, a baskytaristy Jiřího Regáska.

A tak v písničkách, do pořadu vybraných (Své pravdy ředím lhaním, Příchozí, Drž mě, prosím, Raport, Jsem, Lezeš mi na nervy a Při tanci), Spolektiv čerpal z větší části ze své novější produkce zachycené na pozoruhodných albech Dej mi tvar a Vyřiďte doma.

V době, kdy je konání koncertů zapovězeno, mohou být Koncertní ozvěny od Tří s kapelou Spolektiv obzvlášť působivé. Jednak přinášejí leccos z jedinečné atmosféry jejího vystoupení v říjnu roku 2018 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, kde už to většina členů z kapely dobře znala ze studiového natáčení z raných devadesátých let. Jednak Spolektiv nabízí velmi dobrou muziku s plynulým propojováním folku, rocku, jazzu, šansonu i jiných hudebních vlivů. Vše podpořeno opravdu kvalitnímu texty. Není toho tedy málo! Naopak – více důvodů proč si „živý“ Spolektiv opět poslechnout.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio