Do žen a do melounů nevidíš, říká přísloví. Kdy je tedy sklidit, aby byly zralé?

31. srpen 2019

Když řekneme, jdu si koupit meloun, většinou máme na mysli meloun vodní. V obchodech i na zahrádkách se ale poslední dobou stále častěji objevují také melouny cukrové. Pěstují se odrůdy s povrchem hladkým, síťkovaným, plody téměř kulaté i žebernaté. Váží od 20 dek až po dvě kila. Jejich dužnina může být bílá, zelená, žlutavá, ale i krásně oranžová. Sladká a voňavá. Kdy sklízet melouny cukrové, i ty vodní, a jak a kde je uskladnit, poradí Miroslav Šmoranc z časopisu Zahrádkář:

„ Kdy jsou cukrové melouny zralé, ptáte se? Jak se to u nich pozná? Odrůdy, které voní, na to, že se blíží čas sklizně, upozorní právě tím krásným aroma, a to ještě před plným dozráním. Sklízím je v okamžiku, kdy poté, co na stopku melounu trochu přitlačím, snadno se oddělí od melounu. Správně zralý meloun má jen tenkou pevnou slupičku, uvnitř je sladká, jemná, různě barevná dužnina.

Když se blíží mrazíky a teplota venku klesá v noci k 5 °C, otrhám plody, které narostly do velikosti, v jaké se ty zralé sklízejí, a uložím je. Nejlépe do místnosti, ve které se teplota pohybuje okolo 15 °C. Měli bychom s nimi manipulovat šetrně, v místech větších otlaků nebo poškození slupky začnou hnít či plesnivět, podléhají zkáze. V místě uskladnění postupně dozrávají a vydrží třeba 2-3 měsíce. Pokud je dáme do ledničky, zrání se zastaví. První mrazík rostliny zničí, ale pokud ještě nějaké plody dorostly, můžeme je do týdne zpracovat, sníst. Obyčejně se plody chycené mrazíkem začnou brzy kazit.“   

Vodní meloun, tykvovitý plod lubenice obecné se pěstuje v mnoha kultivarech. A přestože se tváří jako ovoce, je to zelenina. Vodní meloun tvoří minimálně z 80 % voda, je bohatým zdrojem vitamínu C a může vážit až 15 kilo. Pochází z Afriky, k nám se dováží třeba z Itálie, Španělska, Řecka nebo Kypru. Ale lze ho pěstovat i na našich zahradách v teplejších oblastech.

Podle žlutého bříška poznáme, že je meloun zralý

A jak se pozná, že je vodní meloun zralý? Třeba podle barvy skvrny na spodku plodu, takzvaného bříška. Ve chvíli, kdy toto místo zežloutne, můžeme meloun sklidit. Nebo poklepem na plod, ozvat by se měl jasný zvonivý zvuk. Správná doba sklizně se dá odhadnout i podle stavu stopky. Pokud začne zasychat, můžeme sklízet.

Melouny sklízím v září, uchovávám je v chladu, vydrží spolehlivě do října. Když je sklizeň větší, vydrží i do listopadu. Není to tedy otázka doby uskladnění, ale velikosti sklizně. Když je melounů málo, brzy se spotřebují.“

Spustit audio