Do ulic jihočeských měst vyjel Džubox Malého divadla. Speciálně upravená dodávka je zázemím pro muzikanty, kteří po vhození mince zahrají lidem pro radost

7. prosinec 2020

Když nemůžou diváci do divadla, vyjede divadlo za nimi. To si řekli v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích a do ulic vypravili džubox. Ve speciálně upravené dodávce se skrývá živá kapela, která hraje lidem na přání. 

Vůbec poprvé ji mohli slyšet ve čtvrtek odpoledne lidé na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. u vánočního stromu před radnicí.

Pomalovaná dodávka s nápisem Džubox JeDe a reproduktorem na střeše právě s muzikou přijíždí na náměstí. Otevřou se zadní dveře, ze kterých vyskakuje neposedný čert a hned láká publikum, aby si nechalo zahrát jednu ze čtyř písniček. Napřed ale divák musí vhodit do kasičky minci, kterou čert ihned překontroluje.

„Já to tady mám všechno na starosti,“ holedbá se. „To je krásnej novej pojízdnej živej džubox Malého divadla.“

Jakmile vhodíte minci, pomocí tlačítka vyberete písničku a čert jí hned zašeptá do okýnka dodávky. V ní to chvíli chrastí, pak se uvnitř rozsvítí a je vidět živá kapela, která začne hrát melodii z některé oblíbené inscenace Malého divadla. Ven to zní báječně a do rytmu se rázem pohupuje nejen celá dodávka, ale i lidé na náměstí.

„My jako herci se rádi setkáváme s živými lidmi, a když to teď ani o adventu nejde, vyjeli jsme za nimi,“ usmívá se šéf Malého divadla Petr Hašek. Pojízdný džubox bude brázdit ulice a zákoutí jihočeských měst až do Vánoc.

Reportáž o džuboxu Malého divadla si poslechněte v kulturním magazínu Pavly Kuchtové Kavárna, stejně jako reportáž ze znovuotevření Jihočeského muzea v Českých Budějovicích po koronavirové pauze. Audiokniha vás pozve na vzácné setkání s malířem a grafikem Jiřím Anderlem a nakonec zalistujete knihou amerického autora Jamese Rollinse Sigma Force.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.