Do složité opravy silnice v prudkém svahu v Křemži se firmy nehrnou

22. únor 2018

Oprava, do které se dlouho nikomu nechtělo, má další zpoždění. Jde o malý úsek silnice z centra Křemže z kopce dolů k Chlumskému potoku. Jedná se ale o důležitou spojnici, po které jezdí linkové autobusy i těžká zemědělská technika.

Se silnicí se loni v létě utrhl svah a firma, která měla na podzim začít budovat novou opěrnou zeď, od zakázky ustoupila. Správa a údržba silnic teď hledá jinou firmu.

Loni se podařilo zřícený svah zabezpečit. V současné době je tu bednění, ze kterého vykukují ocelové pruty zavrtané do skály. To proto, aby stavební práce vydržely i domy, které jsou nad silnicí v ostrém stavu.

Má vzniknout nová betonová opěrná zeď a široká silnice. „On je to sice jen kousek 350 metrů, nicméně jedná o kompletní zbudování vysoké opěrné zdi a okolní terén je velice složitý, je to na svahu, jsou tam špatné přístupové podmínky,“ připomíná Jan Štícha ze Správy a údržby silnic.

Součástí rekonstrukce bude i vybudování nové kanalizace. „Je tu také vodovod z roku 1930, který se bude měnit, všem uděláme nové přípojky. Současně budou nové chodníky a veřejné osvětlení,“ dodává starosta Josef Troup.

Místo teď musí lidé objíždět. Život to komplikuje především obyvatelům protilehlého Chlumu. „Nemůžeme nakupovat, musíme pěšky, nebo autem objížďkou, kde je špatná cesta,“ říká Blanka Jankovská.

Oprava silnice, která by měla začít ještě letos na jaře, potrvá nejméně deset měsíců. A je pravděpodobné, že do konce tohoto roku hotová nebude.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio