Do projektu Ježíškova vnoučata se zapojil i domov Hranicích. Pro své klienty si přeje stroj na cvičení

27. listopad 2018

„Přišla jsem do domova žít a ne umřít,“ říká 82letá bývalá učitelka Jana Holubová. Přestože má problémy s chůzí a neobejde se bez chodítka, srší optimismem a dobrou náladou. Potřebovala by ale své nohy více posilovat. Ideální by k tomu byl přístroj zvaný motomed. Vedení hranického domova pro seniory na jeho nákup však peníze nemá, a tak se rozhodlo požádat nejen za paní Holubovou, ale i za další klienty o pomoc Ježíškova vnoučata.

S Janou Holubovou, klientkou hranického domova pro seniory, vycházíme z jejího pokoje na chodbu. Při chůzi se opírá o kovovou konstrukci na kolečkách. Trpí neuropatií, takže bez chodítka není schopná se sama pohybovat. „To je takový problém, kdy vám dolní končetiny opravdu neslouží, je to takzvaná čapí chůze. To si všimněte, že zvedám nepatřičně nohy. Musím jít pomalu a opatrně,“ popisuje. Přesto paní Holubová ráda chodí na procházky do okolí. „Teď poslední dobou, v létě jsem už potřebovala, aby mě někdo doprovázel, protože už nemám stabilitu,“ říká.

Jana Holubová by potřebovala více posilovat nohy. Pomohl by jí v tom takzvaný motomed, elektrický přístroj na cvičení, vysvětluje vrchní sestra Alena Žídková. „Byl by ideální, protože zlepšuje prokrvení nohou, zlepšuje pohyblivost kloubů těm klientům, kteří už nejsou sami schopní pohybovat svými končetinami, ať už horními, nebo dolními. Máme tady spoustu klientů, kteří by to využili. Ten stroj by byl podle mě opravdu na sto procent využitý,“ komentuje Žídková.

Pořídit takové zařízení je ale finančně náročné. „Dovolili jsme si proto požádat i veřejnost, aby nám tímto darem pomohla, protože v našich možnostech to momentálně určitě není,“ uvedla ředitelka domova Simona Hašková.

Pokud by se našel dárce, který by motomed pro domov koupil, paní Holubová je odhodlaná na něm cvičit každý den. „To by byla dobrá věc. Já jsem sem přišla žít, já jsem sem nepřišla umřít! Nemůžu sedět tady na pokoji, protože to nejde. Ježíšku, snaž se!“ uzavírá s nadějí.

autor: kra
Spustit audio