Do nocleháren se před mrazem v těchto dnech ukrývá stále víc lidí bez domova

10. únor 2021 12:16

Ve většině z nocleháren je aktuálně krizový režim a někteří klienti vezmou zavděk i židlí. Lůžka jsou totiž zpravidla rychle obsazená. Velký zájem o denní centrum i noclehárnu eviduje i Dům sv. Pavla v Českých Budějovicích.

Klienti, kteří tu trávili noc, už odešli, zaplnili všech dvacet lůžek a většinu krizových míst na židlích. Těch je v této době kvůli koronavirovým opatřením ještě méně.

„Vždycky jsme měli krizový režim vyhlášení pro dvacet lidí, ale s ohledem na stávající situaci jsme to snížili na deset lidí, aby měli dostatek prostoru vedle sebe,“ vysvětluje vedoucí domu sv. Pavla Petra Vohlídalová.

Noclehárnu pravidelně navštěvuje i Martin Beránek: „Chodím sem každý den, zaplatí se 50 korun a jde se bydlet do nocležny, vykoupat, spát.“

V těchto dnech ale klienti platit nemusí. Poplatek za ně uhradí Budějcká Noclenka, potvrzuje Petra Vohlídalová: „Samozřejmě je to vázané na to, aby tam finance byly, jsou od dárců a pokud tam nebudou, tak toto nemůžeme poskytnou.“

Většinou noclehárnu navštěvují stálí klienti. Hlavně v poslední době se ale najdou i výjimky. Velký zájem evidují například i noclehárny v Písku, ve Strakonicích a Českém Krumlově. 

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

 

Spustit audio