Do Náchoda dorazilo 11 dobrovolníků z celé Evropy. Pomohou dětem a kantorům s výukou cizího jazyka

22. září 2021 08:08

Mladí dobrovolníci z Evropy začínají pomáhat ve školách na Náchodsku. Do volnočasového centra Déčko v Náchodě přijeli v rámci evropského programu Erasmus. V tomto týdnu se seznamují se svými novými povinnostmi a čekají je také intenzivní kurzy českého jazyka. 

Čtěte také

Jsme teď právě v jedné místnosti, kam se sjeli dobrovolníci z celé Evropy. Některá děvčata mají plné ruce práce. Je tu s námi i koordinátorka celého projektu Sabina Kulhánková.

Dobrovolníci jsou tady. Co tomu ale všechno předcházelo v dnešní covidové době?
„Tohle je už třetí parta, kterou jsme zažili za covidových podmínek. Takže už trochu víme co a jak přesně dělat. Samozřejmě jejich příjezd se odvíjí od aktuální epidemiologické situace a pravidel. Ale vzhledem k tomu, že očkovací kampaně v dalších zemích jsou zjevně úspěšné, tak drtivá většina dobrovolníků je naočkována. A tím pádem mají přístup k nám v mnohém zjednodušený."

Na chvíli přerušíme děvčata v jejich přípravě. Poslouchají, jak mluvíme česky. Jak se jim líbí náš jazyk a představa, že je ho budou učit?

Do Náchoda dorazilo 11 dobrovolníků z Evropy. Pomohou dětem ve školách s výukou cizího jazyka

„Čeština je od španělštiny natolik rozdílná, že na vás jen koukám a nerozumím ani slovo. V tuto chvíli si vůbec nedokáži představit, že bych jednou plynně hovořila českým jazykem. Ale doufám, že budu mít příležitost se češtinu aspoň trochu naučit," usmívá se dobrovolnice Eva.

Celá skupina je na Náchodsku teprve několik dní. Dobrovolníci už měli příležitost se s češtinou setkat, tak znají už nějaká česká slovíčka?
„Ahoj. Dobrý den a dobrý večer," doplňuje Eva ze Španělska.

Čtěte také

Jakou náplň práce tady budou děvčata i kluci vlastně mít?
„Jen upřesním, máme tady 10 děvčat a pouze jednoho kluka. A jejich náplní práce bude především pomoci na místních školách nebo ve střediscích volného času, případně ve školkách. Budou asistovat učitelům zejména při jazykových hodinách," vysvětluje Sabina Kulhánková.

Je mezi českými školami o tuhle službu zájem?
„Zájem určitě je. Pociťujeme, že letos k nám přijelo méně dobrovolníků než jsme plánovali. Takže některé z nich musíme i takzvaně v uvozovkách porcovat," dodává s úsměvem koordinátorka projektu Sabina Kulhánková.

Někteří z dobrovolníků budou na Náchodsku působit do konce ledna. Většina z nich ale odcestuje až příští rok v září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související