Do Lokte neláká návštěvníky jen středověký hrad. Oblíbené jsou i lesní vyhlídky v okolí města

18. duben 2021

Loket je historické město v Karlovarském kraji, kterému dominuje více než 800 let starý kamenný hrad. V mládí na něm pobýval Karel IV. a město bylo významným centrem českého království. V novověku začal jeho význam postupně klesat. V polovině 19. století na to zareagoval purkmistr Martin Kopecký nápadem vybudovat v okolí turistické stezky a vyhlídky. Uvědomoval si totiž význam cestovního ruchu a chtěl přilákat návštěvníky z nedalekých lázní.

Hlavním lákadlem je sice i dnes hrad Loket s četnými expozicemi a oblíbenými kulturními akcemi. Stále více nadšenců ale do Lokte míří za turistikou. Loketskými lesy vede několik desítek kilometrů stezek. Jednou z nich je i Goetheho stezka s trasou dlouhou něco málo přes jeden kilometr. Na ní si mohou turisté užívat jedinečné výhledy na historické centrum města. Slouží k tomu hned několik vyhlídek a skalních vyvýšenin.

Kromě klasického značení v loketských lesích slouží návštěvníkům pro orientaci také obrázky svatých patronů, které označují jednotlivé křižovatky. Narazíte tu třeba na svatého Jakuba nebo svatého Františka z Assisi.

Díky síti loketských turistických stezek tvořené jak nově vybudovanými, tak i historickými cestami, se Loket může zalíbit nejen milovníkům památek a historie, ale také vyznavačům pěší turistiky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.