Do lavic v Jihočeském kraji usedlo přes 85 tisíc žáků a studentů. Čekal je i povinný test na covid

1. září 2021 16:02

Do základních a středních škol se vrátili žáci a studenti. V Jihočeském kraji začala výuka pro 85,5 tisíc dětí. To je o 1500 víc než loni. Nový školní rok doprovází povinné testování na koronavirus.

Na 4. základní škole v Jindřichově Hradci letos nový školní rok zahájili na dvě etapy. Děti z druhých až devátých tříd přicházely do školy už od půl osmé. Prvňáčky s jejich rodiči si třídní učitelky vyzvedly přesně v osm hodin a samy je doprovodily do tříd.

První minuty školního roku byly slavnostní, podobně jako v minulých letech. Ani prvňáčkům se ale nevyhnulo povinné testování na koronavirus.

„Chtěli jsme, aby rodiče byli u toho prvního testování, aby viděli, že děti se velmi snadno naučí s tím testem manipulovat a že v budoucnu budou schopny test udělat i samy,“ vysvětlila ředitelka Jana Šperlová, proč se děti z první třídy testovaly už v první školní den, i když to bylo možné odsunout na 2. září.

Čtěte také

Další testování čeká žáky, kteří nemají potvrzení o očkování nebo prodělaném onemocnění covid-19, 6. a 9. září. Na 4. základní škole v Jindřichově Hradci ho nikdo z rodičů neodmítnul.

„Prvního září nám nastoupilo 293 žáků a od druhého ročníku výš bylo za přítomnosti rodiče testováno pouze jedno dítě. Pokud by rodiče v dalším termínu chtěli být přítomni, umožníme jim to, máme na to vyčleněnou jednu místnost,“ dodala Jana Šperlová.

Žádné z  dětí na 4. základní škole v Jindřichově Hradci nemělo v první školní den pozitivní test na koronavirus.

Spustit audio

Související