Do kin přichází Malý Pán. Film vznikal v lesích u Písku

14. květen 2015

Celovečerní loutkový film Malý Pán má ve čtvrtek 14. května premiéru v českých i slovenských kinech. Snímek na motivy knihy Velká cesta Malého pána Lenky Uhlířové a Jiřího Stacha se natáčel v okolí Písku. Režisérem je Radek Beran, písecký rodák a člen alternativního loutkového souboru Buchty a loutky.

Malému Pánovi se na začátku příběhu zdá zlý sen, že mu něco chybí, Vypraví se tedy na cestu, aby to našel. „Postavy, které mu pomáhají, jsme trochu zredukovali a naopak přibyl výrazný padouch, soupeř,“ popisuje Radek Beran.

Samotný film je neobvyklý svým zpracováním - všechny vodící tyče i nitě jsou u loutek přiznané. Režisér Radek Beran věří v divákovu fantazii a hlavně tak chtěl připomenout klasické loutkářské řemeslo. „Všichni se toho báli, ale já jsem věděl, že když bude fungovat příběh, tak to vyjde,“ říká.

Ve filmu podle něj zůstává stejná atmosféra jako v knize. Malý Pán putuje reálnou krajinou a všechny rekvizity jsou z přírodních materiálů.

Kameramanem filmu je Filip Sanders. „Bylo to náročnější, než když pracujete s reálnými herci. Tady se musíte dobře dorozumět s loutkovodičem a zároveň se stále potýkáte se s tím, že jsou vidět stíny táhel nebo vodičů,“ uvedl.

Loutky vytvořili František Antonín Skála s Robertem Smolíkem. Natáčelo se na Písecku, například u obce Čížová a Temešvár.

Hudbu a ústřední melodii složil Milan Cais, lídr skupiny Tata Bojs. Vzhledem k tomu, že mají loutky statický výraz, vložil emoce právě do jednotlivých hudebních pasáží, které podkreslují velkou část snímku.

Z natáčení českého loutkového celovečerního filmu Malý Pán

Loutky vodili členové souboru Buchty a loutky, ale také několik hostujících loutkoherců. Hlas ústřední postavě Malého Pána propůjčil Saša Rašilov, v dalších postavách diváci poznají Kláru Sedláčkovou, Taťánu Vilhelmovou, Pavla Lišku nebo Miroslava Táborského.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio