Do domů s pečovatelskou službou, ale i přímo na covid oddělení. Všude tam se uplatní dobrovolníci

15. březen 2021 16:41

Dobrovolníků není nikdy dost a už vůbec ne v této náročné době. Český červený kříž je navíc ve svém kurzu učí postarat se o nemocné, kteří jdou odkázaní na pomoc druhých.

V celé republice už jich takhle proškolili přes čtyři tisíce. Na to, které se odehrálo o víkendu v Písku, se byla podívat i naše reportérka.

Hned poté co se dobrovolníci naučili jak se na kovidovou jednotku správně obléknout do všech ochranných pomůcek, ukazuje jim Judita Maříková Soukupová z Českého červeného kříže jak o pacienta správně pečovat. Na lůžku ho simuluje velitel sboru píseckých dobrovolných hasičů.

Český červený kříž ve svém kurzu učí dobrovolníky postarat se o nemocné

Kromě toho jak s pacientem komunikovat se v jednodenním kurzu dobrovolníci naučí, jak ho polohovat, krmit i se postarat o hygienu, říká šéf dobrovolných hasičů Lukáš Nebes:

„Je to reálně to, co dobrovolný tým dělá, je to péče o lůžko, osobní hygiena, monitoring měření tepů, měření teploty, tlaku, saturace,“ vysvětluje Lukáš Nebes.

Dobrovolníci Českého červeného kříže působí tam, kde jsou nejvíce potřeba. I týmy z jižních Čech tak vyráželi na pomoc do vzdálených nemocnic, potvrzuje ředitelka oblastního spolku Písek Petra Vítková:

„My teď současně působíme v severních Čechách, působili jsme dlouhodobě v Karlových Varech, situace se tam teď zlepšila a samozřejmě to teď postupuje do jižních Čech, to znamená, od příštího týdne nastupujeme v nemocnici v Českých Budějovicích.“

Díky pomoci dobrovolníků se zdravotníci můžou zaměřit na zdravotnickou práci.

Mezi dobrovolníky Českého červeného kříže se může přihlásit úplně kdokoliv, stačí kontaktovat nejbližší oblastní spolek.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio