Do českokrumlovské ulice Masná se vrátila dávná historie. Lidé v centru historického města viděli pravou českou zabijačku

27. únor 2023 08:13

Centrum Českého Krumlova provoněly tradiční vepřové dobroty. Ulice Masná nedaleko Lazebnického mostu se na čas vrátila do své dávné historie. Zažila totiž tradiční českou zabijačku, na kterou se přišli podívat místní i turisté. Kromě pochoutek byl na místě i hudební doprovod.

„Tady se vaří všechny části prasete. Máme tady hlavu, lalok, kolena, srdíčka, jatýrka. Z toho se pak vyrábí výrobky, nebo se to rovnou konzumuje,“ ukazoval řezník Jiří Michal kotel plný vepřového ovaru.

Ten byl základem pro tradiční zabijačkové výrobky, tedy jitrnice, jelita, tlačenku a zabijačkovou polévku. „Ten stavební materiál, to je vlastně taková ta tučnější surovina od hlavy, laloků, nesmí chybět ani nožička a nedílnou součástí jsou i droby,“ doplnil řezník.

Jiří Michal připravuje zabijačkové pochutiny podle jihočeské receptury. „Dávám tedy i syrovou cibuli do jitrnic a také používám zázvor, což moc řezníků nedělá. Ačkoliv to není tradiční surovina, tak někdy pradávno se sem odněkud zavlekla a já zázvor prostě používám,“ popsal.

Jedním z návštěvníků zabijačky v Masné ulici byl pan Jaroslav. „Je to krásné. Já mám prostě rád, když se lidé scházejí, vítám všechny tyto akce,“ komentoval.

Akci uspořádal spolek Zóna Masná, jehož spoluzakladatelkou je majitelka jedné z místních kaváren Petra Hanáková. „V této ulici se před pár lety tak zajímavě potkalo několik nových podniků, které si už při vzniku primárně daly za cíl vracet sem život, a to nejen turistický. Chceme nabízet akce pro místní a loni nás napadlo, že by bylo fajn udělat něco tradičního, takže přišla na řadu zabijačka,“ vysvětlila.

Tradiční česká zabijačka se navíc do Masné ulice v centru Českého Krumlova historicky hodí. „Ulice byla svého času známější spíš jako Fleischgasse a bývalo tu tržiště Masné krámy, takže to maso sem patří,“ dodala Petra Hanáková.

Spustit audio

Související