Do českobudějovické LaDílny chodí malovat na keramiku maminky s dětmi, kamarádky i muži

22. leden 2020

Už téměř rok funguje v Českých Budějovicích LaDílna. Místo, kde lidé malují na keramiku, založily tři ženy a sklidily velký úspěch. Za možností vyrobit si vlastní originální hrneček na kávu nebo třeba misku na snídani přichází mnoho návštěvníků.

„Dospělí i děti u nás mohou nechat vyplout kreativitu na povrch, a to velmi hmatatelným způsobem. Můžete si vybrat jakýkoli bílý kus keramiky, spoustu krásných barev a podle své fantazie nebo šablon a inspirace malovat,“ popisuje Marie Matějková.

V současné době například LaDílna pro malování na keramiku nabízí novou kolekci červených glazur k svátku svatého Valentýna. „Je to pro všechny nadšence, kteří i svatého Valentýna vnímají jako příležitost vytvořit krásný dárek pro své blízké,“ říká Dominika Kovaříková.

Během uplynulého roku LaDílna přilákala mnoho návštěvníků. „Chodí různí lidé, malují maminky s dětmi, kamarádky, dokonce i muži pro své partnerky, lidé z Českých Budějovic i odjinud. Tomu, kdo sem přijede třeba na výlet a pak nemá možnost si hotové výrobky po vypálení vyzvednout, nabízíme i zaslání poštou,“ vysvětluje Marie Matějková.

„Snažíme se, aby tady návštěvníci spojili příjemné pocity z toho, že se potkají a ještě něco vytvoří, dárek, který je originál,“ dodává Lenka Holubová.

Velmi rušno bylo v LaDílně před Vánoci. „Chodila sem spousta lidí, malovali dárky, obecně většina věcí, které tu vzniknou, jsou dárky. Byla tu spousta smíchu, zábavy. I my jsme měly spoustu práce s vypalováním, což byla trochu výzva, abychom to stihly,“ vzpomíná Dominika Kovaříková.

Čtěte také

I další svátky během roku jsou pak podle ní příležitostí pro obměnu nabídky, kterou ocení zvlášť pravidelní návštěvníci. Ke každému svátku se váží typické motivy, proto valentýnské šablony a nejrůznější kusy keramiky ve tvaru srdce již brzy nahradí jarní zvířátka a velikonoční vajíčka.

LaDílna je pro všechny tři kamarádky splněným snem, žádná z nich přitom do té doby neměla s malováním na keramiku žádnou profesionální zkušenost. „Mám velkou radost, že jsme tu vytvořily prostor, kde se každý může na chvíli cítit jako keramik nebo výtvarník. Věci, které se tu malují, jsou nádherné, lidé jsou velmi šikovní, často jsou i sami překvapení, co dokázali vytvořit,“ doplňuje Marie Matějková.

Zájemci najdou LaDílnu v Krajinské ulici v Českých Budějovicích. V současné době má otevřeno od středy do pátku od 10 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 13 hodin. Provozovatelky doporučují vyhradit si na návštěvu alespoň dvě hodiny.

Spustit audio

Související