Do Betléma patří modelka v bikinách, kosmonaut i Batman nebo Bart Simpson

20. prosinec 2012

Dosti netradiční model Betléma vytvořili studenti Střední umělecko-průmyslové školy Svaté Anežky České v Českém Krumlově pod vedením pedagoga a výtvarníka Marka Borsanyiho.

Možná užití minulého času není zcela vhodné, protože tento originální Betlém vzniká jaksi kontinuálně už několik let. Studenti prvního ročníku vždy přidají nové postavy, z těch se do dalšího roku vyberou ty nejlepší, které zůstanou, a další rok vznikne opět nová sada.

Není tedy divu, že tradiční postavy jako Jezulátko, Marie, Josef a zahřívači oslík s volkem jsou už dávno vytvořeny. A proto budoucí designéři a grafici podřídili tradici své fantazii a doplnili Betlém postavami ze svých oblíbených filmů.

Velká škoda je, že tento ojedinělý model je nabídnut ke shlédnutí zrakům veřejnosti pouze na jediný den v pátek 21. prosince, kdy škola v Klášteře Křížovníků s červenou hvězdou vystavuje i ročníkové práce svých studentů.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.