Dlužníci se můžou zbavit některých exekucí. Začíná Milostivé léto vyhlášené státem

28. říjen 2021 08:43

Zbavit se dluhů vůči státu nebo obcím můžou od 28. října lidé v exekuci. Začíná akce Milostivé léto. Během ní dlužníci zaplatí jen původně dlužnou částku, takzvanou jistinu, a k tomu poplatek exekutorovi ve výši zhruba 900 korun. Veškeré další poplatky a sankce musí jednotlivé organizace odpustit.

„Já jsem žádné peníze nedostal, neviděl, neutratil, neprohrál, nepropil. Já jsem si prostě jenom dovolil starat se o nemocnou mamku po dobu dvanácti let a nebyl jsem schopný přiletět sem a odhlásit si pojišťovnu,“ popisuje svou situaci pan Robert z Písecka, který se dostal do problémů poté, co se staral o matku na Kanárských ostrovech a neodhlásil si v Čechách zdravotní pojištění.

Milostivé léto už ale konkrétně jemu nepomůže. Není totiž určené pro ty, kteří jsou v insolvenci. „Vezměte si, že já jsem tady od roku 2016, žiju nejprve ze sedmi a půl tisíce, teď devíti tisíc a z toho platím byt. Bylo hodně dnů, kdy člověk musel jíst chleba s mlékem, a to jsem sám, díky bohu nemám nikoho, ani pejska,“ dodává.

Čtěte také

Pro některé dlužníky v exekucích může být problém zaplatit i samotnou jistinu. „Já si nedovedu představit, že člověk, který pobírá nezabavitelnou část příjmu, bude schopen zaplatit jistinu, pokud není v řádu jednotek tisíc, a k tomu exekutorovi 900 korun během tří měsíců, když ti lidé jsou na životním minimu,“ přiznává Čestmír Kořen, ředitel dluhové poradny Otava.

První zájemce o informace k Milostivému létu eviduje prachatická společnost Krebul, která mimo jiné funguje jako občanská poradna. „Klienti volají a ptají se. Například dneska volala paní, která má dluh vůči městu, má tam nezaplacený nájem. Neví, kolik bude jistina, ale ve chvíli, kdy by ten vlastní dluh byl třeba pět tisíc, tak pro tuto klientku je to opravdu velká pomoc,“ uvádí ředitel Zdeněk Krejsa.

Milostivé léto se vztahuje na dluhy vůči státu, obcím a jejich institucím. „Jsou to například dopravní podniky, zdravotní pojišťovny, koncesionářské poplatky,“ vyjmenovává Zdeněk Krejsa.

Milostivé léto potrvá do 28. ledna 2022.

Spustit audio

Související