Dívčí románky jsem nečetla, připadaly mi krotké, vzpomíná spisovatelka Věra Nosková

12. červenec 2015

Prozaička Věra Nosková, která prožila dětství a mládí ve Strakonicích, je autorkou úspěšné trilogie s autobiografickou hrdinkou Pavlou. První díl se jmenuje Bereme, co je, druhý Obsazeno a třetí Víme svý. Především v poslední části trilogie se objevuje nejeden letní motiv.

„Mám tam hodně léta, letní krajiny a letní lásky. Zatímco většina lidí se vrací do dětství v době Vánoc, tak pro mě návrat do dětství znamená léto. Vždycky jsem se totiž moc těšila na prázdniny a snažila si je užít,“ vypráví.

Nejvíce vzpomíná na prázdniny strávené v malé vesničce s pěti chalupami. „Když mi bylo čtrnáct, prožila jsem tam nejkrásnější léto v životě. Poprvé jsem se trochu opila a došlo i k prvnímu erotickému vznětu, když mě a kamarádku lákali dva oprsklí Pražáci, abychom se šly s nimi k lesu hubičkovat,“ usmívá se.

O prázdninách Věra Nosková také vždy hodně četla. Nejraději sahala po verneovkách. „Nikdy jsem nečetla dívčí románky. Připadaly mi nějak moc krotké a říkala jsem si, život je někde jinde, že je drsnější. Spíš mě zajímal život chlapů a dobrodružství,“ říká.

Léto na ni pozitivně působí dodnes. Snaží se vždy nashromáždit co nejvíc zážitků a z nich v zimě žije a píše. „Navíc se mi občas poštěstí, že mi nějaká kamarádka v létě půjčí chalupu a tam se krásně píše - v samotě, klidu, kdykoli mohu vyjít na louku nebo k lesu, to také miluju,“ dodává.

V současné době Věra Nosková dokončuje knihu s názvem Čeští skeptici - kdo jsou a co chtějí, která vyjde v srpnu. Nejedná se podle ní o čistou beletrii, ale především o knihu plnou humoru. Vychází k výročí Českého klubu skeptiků Sisyfos, jehož je Věra Nosková členkou. Kromě toho pracuje na románu, který připravuje už druhým rokem. „Záleží mi na tom, aby to bylo to nejlepší, co jsem napsala,“ uzavírá.

Věra Nosková byla hostem pořadu Literární matiné, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále nabízí recenzi první knihy ze série čínských thrillerů Petera Maye.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio