Díla současných arabských karikaturistů jsou k vidění v budově Českého rozhlasu

13. březen 2017

Pohled tří arabských kreslířů na soudobé události v neklidném regionu severní Afriky a Blízkého východu nabízí výstava s názvem Linie svobody v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Je součástí letošního ročníku přehlídky dokumentárních filmů Jeden svět, jehož dějištěm v Českých Budějovicích bude právě Český rozhlas.

„Karikatura jako žánr sama o sobě v podstatě posouvá hranice přijatelnosti, reaguje na každodenní život, na drobné události i na ty zásadní. Tím, že je zprostředkovává každý den, posouvá hranice a informuje a samozřejmě snaží se určitým způsobem provokovat,“ říká Barbora Jílková, koordinátorka českobudějovické pobočky festivalu Jeden svět.

Přes územní a kulturní odlišnost nám díla arabských karikaturistů mohou být velmi blízká. V arabském světě kreslíři bývají často perzekvováni. „Můžeme se setkat nejen s tresty odnětí svobody, ale i se smrtí. Některé z obrázků, které jsou na výstavě, právě odkazují na smrt několika umělců, kteří za svůj projev zaplatili životem,“ dodává Barbora Jílková.

Na výstavě jsou k vidění karikatury tří generačně rozdílných arabských kreslířů, z nichž nejmladší je Nadia Chijárí z Tunisu. Ústřední postavou jejích kreseb je kocour Wilis. „Tento kocour nás provází všemi karikaturami a vlastně reflektuje dění v Tunisu. Nadia Chijárí používá sociální sítě, její kocour je k nalezení na Facebooku a tuto stránku, která začínala s dvaceti fanoušky, dnes sleduje asi 47 tisíc lidí,“ připomíná Barbora Jílková.

Starší generaci na výstavě zastupuje přední irácký karikaturista Abdul Rahím Jásir. Ten posbíral celou řadu regionálních i mezinárodních ocenění. „Jeho tvorba je asi taková nejtradičnější, on hodně reflektuje média, noviny a svobodu projevu. Jsou to obrázky beze slov, bez jakéhokoliv textu, ale jsou velmi výstižné,“ popisuje Barbora Jílková.

Výstava Linie svobody: Současná arabská karikatura v Českém rozhlase České Budějovice

Kresby třetího autora Chálida al - Béha jsou našemu prostředí možná nejbližší. Používá velmi jednoduchou a jasnou rétoriku. Reflektuje sice dění v Súdánu, odkud pochází, snaží se však také odkazovat například na úlohu západního světa vůči migrantům. Díky tomu mají jeho karikatury celosvětový přesah.

„Mě je trošku líto, že je toho na výstavě relativně málo. Hlavně jde o ten kontrast a je to hrozně moc výstižné pro tu dobu, politickou situaci. Jsem ráda, že na vernisáž přišlo hodně lidí, protože prostě je čas se o tohle nějak zajímat a neschovávat se v ulitě, jak je u nás zvykem,“ dodává jedna z návštěvnic Julie Kamenská.

Výstava arabských karikaturistů se koná v rámci festivalu Jeden svět. Ten se letos nově uskuteční od 20. do 23. března v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Nabídne jedenáct dokumentárních filmů o lidských právech. Jedním z lákadel je třeba snímek Miroslava Janka Normální autistický film, který je čerstvým držitelem Českého lva za nejlepší dokument.

Výstava Linie svobody: Současná arabská karikatura v Českém rozhlase České Budějovice
Výstava Linie svobody: Současná arabská karikatura v Českém rozhlase České Budějovice

Reportáž z vernisáže výstavy přinesl kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí mimo jiné pozdrav kapely Tata Bojs, ohlédnutí za nejlepšími hudebními alby roku 2016 nebo pozvání na výstavu maleb Ley Konvalinkové v Českém Krumlově.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: mvo
Spustit audio