Díla, která vytvořili děti i senioři doma v lockdownu, vystavuje Alšova jihočeská galerie

23. leden 2022 10:54

Místo setkávání s dalšími studenty a učiteli tvořili doma. Lektoři je podporovali na dálku přes sociální sítě, posílali jim návody i úkoly. Tak vypadala kvůli koronaviru v posledních dvou letech výuka Ateliéru Alšovka. Teď Alšova jihočeská galerie vystavuje práce studentů v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou.

„Maluju na chalupě. Krásně mi to tu kvete. Je to džungle. Ty akvarely jsou asi moc divoký. Mám jít do té divizny pastelem?“ A odpověď lektorky: „Divizna svítí. Nech to tak,“ čte lektorka Eva Drančáková úryvek z jedné SMS, která se také objevuje na výstavě v Alšově jihočeské galerii.

Na bienále jsou nejen útržky z virtuální komunikace v době lockdownu, ale hlavně několik set děl od studentů ateliéru Alšovka. „Myslím, že by tu mohlo být tak 500 až 600 prací. Jsou to techniky, které jsme používali při práci v ateliéru, a potom techniky, které byly dostupné pro naše kurzisty v domácích podmínkách,“ říká Eva Drančáková.

Výstava má název V oknech. „Minulý a předminulý rok jsme se potkávali přes okna. Někdo byl doma, díval se z okna a přemýšlel, co bude tvořit. Někdo chodil kolem ateliéru a díval se do zhasnutých oken, protože jsme měli zavřeno. No, a s některými jsme komunikovali přes okna sociálních sítí,“ vysvětluje Eva Drančáková.

Přes okna sociálních sítí komunikovala i lektorka Irena Friessová. „Snažili jsme se pro naše studenty udělat tento přístup skrz digitální okna hravý a zábavný. Tak jsme vymýšleli různé fotonávody, které se častokrát vztahovaly k dílům z depozitáře Alšovy jihočeské galerie,“ dodává.

Čtěte také

Při běžných kurzech jsou studenti zvyklí na osobní kontakt s lektorem i ostatními studenty. To jim teď chybělo. „Děti si řekly, že to budou takové prodloužené prázdniny, ale postupně se to blížilo až k takovým smutným stavům, depresivním. Spousta studentů pak na sociálních sítích vyjadřovala radost, že jsme jim nabídli možnost tvořit doma a že na Facebook ateliéru mohli nahrávat svoje díla,“ popisuje Irena Friessová.

Během lockdownu se konaly i individuální konzultace. „To se týkalo studentů, kteří se připravovali na střední umělecké školy, a také žáků a studentů, kteří na některých školách chystali svoje ročníkové práce,“ upřesňuje lektorka.

Ateliér Alšovka sídlí v Českých Budějovicích a mohou ho navštěvovat děti, dospělí i senioři. Výsledky prací vystavuje Alšova jihočeská galerie vždy jednou za dva roky na bienále v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Výstava V oknech potrvá do 7. února.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související