Díky speciálním budkám se do šumavských lesů vrátil puštík bělavý

25. květen 2018 14:10

Téměř vyhubený puštík bělavý se stal znovu běžným obyvatelem Šumavy. Lesníci totiž podporují jeho hnízdění. Do lesů umístili celkem šedesát budek, ve kterých se puštíci rozmnožují.

„Budka pro puštíka bělavého je vyrobena ze smrkového dřeva, výšku má zhruba 70 centimetrů, základnu asi 25 až 30 centimetrů,“ ukazuje Václav Ročeň, nadlesní v ptačí oblasti Boletice na Českokrumlovsku.

Budku umístí na buk. „Je to z toho důvodu, že na tyto stromy ptáci častěji přilétávají. Roli také hraje to, že na buk lesní nepřiletí kůrovec, víceméně je to kvůli životnosti stromu,“ vysvětluje Václav Ročeň.

Výběr stromu není náhodný. „Musí to být stanoviště, které nejvíce vyhovuje, staré porosty s příměsí listnáčů. Také to musí být klidné místo pro hnízdění ptáků. Budka se instaluje ve výšce pěti až šesti metrů nad zemí,“ dodává.

Projekt návratu puštíka bělavého na Šumavu má úspěch. Početnost této druhé největší tuzemské sovy předčila na Boleticku všechna očekávání ornitologů

Podle ředitele hornoplánské divize Vojenských lesů a statků Petra Krále je zabydlení puštíků v této lokalitě nejen obohacením místní fauny. Pro lesníky má i jiný význam. „Výskyt sov v lesních porostech je pro lesníky i nespornou výhodou, protože tento dravec je významným predátorem hlodavců. Hlodavci působí nemalé škody na mladých lesních porostech a jsou schopní zlikvidovat kompletní výsadby mladých porostů,“ říká,

Počet budek pro puštíka bělavého není v ptačí oblasti Boletice konečný. V dalších letech by jich v těchto lesích mělo přibýt ještě dvacet.

Spustit audio

Související