Diety jsou k ničemu a nemůžeme všichni jíst to samé, říká výživový specialista Petr Fořt

31. březen 2016

Vystudoval biologii, více než dvacet let se zabýval stravováním a výkonností profesionálních sportovců. Nyní výživový specialista Petr Fořt, který žije v Českých Budějovicích, hlavně píše knihy. Ta poslední má název K čemu jsou diety a mnoho dalšího o správném jídle a cvičení.

„Na téhle knize jsem si dal záležet, protože díky svému věku už docela bilancuji. Chtěl jsem dát dohromady vše, co jsem za ta léta nastudoval. Výživa je nekonečný příběh, pořád se o ní bude mluvit, protože se pořád objevují nové možnosti,“ komentuje.

Na otázku, kterou klade název knihy, odpovídá, že diety jsou k tomu, aby se porušovaly. „Ten, kdo drží dietu, se už po týdnu těší, až to skončí a až se nadlábne. A v tuhle chvíli jsou diety k ničemu,“ vysvětluje.

Všechny diety jsou podle něj založeny na nějakém principu, který není správný. „Jsou to jenom pokusy vyřešit něco, co se dá vyřešit úplně přirozeným způsobem. To je přirozenou stravou. Kdo neblbne s jídlem, nedělá neustálé excesy, nepodléhá reklamě na velmi nevhodné potraviny, ten nemá problém,“ zdůrazňuje Petr Fořt.


Základní pravidla pro správné stravování jsou podle Petra Fořta jednoduchá a přirozená:
- nepřejídej se
- vyhni se jídlům z fastfoodů a polotovarům
- vař co nejjednodušeji
- jez, když máš hlad, a ne podle jiných; pro někoho mohou být lepší jen dvě jídla denně namísto doporučovaných pěti
- nepodléhej módním trendům.

Dodává, že lidé by měli jíst podle svého životního stylu a především metabolického typu. „Dal jsem dohromady několik stravovacích systémů a vytvořil komplexní nutriční typologii. Člověk by se měl stravovat podle toho, jaké má genetické předpoklady. Nemůžeme všichni jíst to samé. Například žena, která v jídle přesně následuje svého muže, na to doplatí,“ říká.

Na základě dotazníku v knize se čtenář dozví, ke kterému metabolickému typu patří. K tomu pak přísluší určitý sortiment ideálních potravin a také zakázaných potravin. Právě těm je nutné se vyhnout, protože narušují metabolické procesy.

„Hlavně doporučuji lidem, aby se nevrhali bezhlavě do nějakých redukčních diet, aby nebláznili z moderních komerčních trendů, ale aby se drželi při zemi,“ uzavírá Petr Fořt.

Spustit audio