Děti ze strakonické základní školy chodí na Jihočeskou univerzitu. Pedagogická fakulta připravila program pro nadané žáky

8. červen 2022 15:30

48 žáků ze základní školy F. L. Čelakovského ve Strakonicích se tento týden učí programovat roboty, zkoumá biologické vzorky pod mikroskopem a fyziku převádí do praxe při práci s 3D perem. Jihočeská univerzita totiž připravila speciální projekt pro nadané děti.

Po jedné z učeben pedagogické fakulty Jihočeské univerzity jezdí malí roboti. Příkazy jim prostřednictvím počítače dávají žáci Základní školy Čelakovského ze Strakonic. Základy programování jim ukazuje Patrik Klofáč z katedry informatiky.

„Pro první ročník této akademie jsme zvolili přírodovědné vzdělávání, takže jsou zapojeny katedry matematiky, informatiky, fyziky a přírodopisu,“ uvádí děkanka pedagogické fakulty Helena Koldová.

Strakonická Čelakovského základní škola se snaží nadané žáky podporovat dlouhodobě. „Někomu by se mohlo zdát, že jsme trošku přeskočili střední školu, ale ono to tak není. My chceme dětem ukázat nějaký cíl, možnosti jejich budoucího vzdělávání, obecně možnosti, kam až mohou dojít,“ vysvětluje ředitel Radek Čejka.

Celkem se projektu na rozvoj talentů účastní 48 dětí z druhého stupně školy. „Vybírali jsme je nejprve na základě tipu třídních učitelů. Většinou to jsou samozřejmě děti, které mají studijní výsledky. Ale protože jsem věděla, že je to zaměřené na matematiku, informatiku, fyziku, tak známka není zase úplně prvotní, pokud vím, že to dítě v hodinách pracuje, že má logické myšlení, logické uvažování“ popisuje učitelka Lenka Kloudová.

Čtěte také

Nad mikroskopem se v učebně biologie Jihočeské univerzity sklání Marek. „Ve škole jsme to nikdy nepoužívali, takže pracuji s mikroskopem úplně poprvé. Mě zajímají přírodní vědy, fyzika, chemie, biologie. Chtěl bych studovat medicínu,“ prozrazuje.

Aktivity pro žáky připravují budoucí učitelé. I pro ně je to možnost, jak se na práci s nadanými dětmi připravit. „My se tomu na pedagogické fakultě velmi věnujeme, měli jsme dokonce několik mezinárodních projektů zaměřených na talentované žáky. No, ale naši studenti to od nás dostávají zprostředkovaně, často jen ve formě nějakých scénářů nebo příkladů dobré praxe. A tato aktivita je právě tím okamžikem, kdy si to, co jim tady sdělujeme teoreticky, mohou vyzkoušet,“ podotýká Helena Koldová.

Projekt Jihočeské univerzity pro nadané žáky je čtyřdenní. Děti tak postupně vyzkoušejí aktivity ze všech oborů. V dalších letech by ho pedagogická fakulta chtěla rozšířit i na další katedry a přizvat také další základní školy z regionu. Realizace projektu byla podpořena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Spustit audio

Související