Děti z mateřských a základních škol se budou starat o nová mobilní krmítka v třeboňských parcích

30. leden 2021 15:30

V třeboňském parku stojí pět nových přenosných krmítek. S nápadem přišla místní záchranná stanice pro volně žijící živočichy. Její pracovníci se totiž v době pandemie nemůžou s dětmi setkávat ve školách, kde si s nimi povídají o přírodě a její ochraně. Děti se budou o krmítka starat.

„Celé krmítko je vyrobeno z darovaného materiálu, ze dřeva, které by jinak skončilo v kamnech jako palivo,“ vysvětluje Jan Nový, ředitel záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Třeboni.

Krmítko je určené pro běžné druhy ptactva, sýkorky, červenky, vrabce a podobně.

„Myslím si, že bude co pozorovat. Krmítka budou pravidelně kontrolovat děti z mateřských a základních škol. Oslovíme všechny místní školy a školy, že by si mohly krmítka adoptovat,“ dodává vysvětluje Jan Nový. To znamená, o konkrétní krmítko by se vždy starala nějaká konkrétní třída či školní stupeň, děti by chodily pozorovat ptáky, kteří na krmítko létají a také by doplňovaly krmení.

Každý třída, která se přihlásí, dostane od záchranné stanice i barevnou skládačku druhů ptáků, kteří na takováto krmítka létají.

Potravu pro ptáky může doplnit i kdokoliv z veřejnosti, musí ale vědět, co přesně do krmítka patří, aby ptákům neuškodil.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio