Děti z Lužnice za sebou mají generálku adventního divadelního představení

19. prosinec 2014

Děti z Lužnice u Třeboně trénují vánoční hru. Místo příkladů, diktátů a učení se v posledních dnech věnovaly ve škole hlavně zkouškám. To aby obstály před publikem v lužnickém kostele.

Biblický příběh o narození Ježíše Krista hraje celá základní škola v Lužnici na Třeboňsku. To je 17 dětí od šesti do jedenácti let. V Lužnici je škola od 1. do 5. třídy a děti se tu učí v malotřídkách.

Kostýmy si vyrábějí děti samy spolu rodiči. A tak vznikají andělská křídla, pastýřská hůl nebo šaty pro Marii. Děti mají i myrhu, kadidlo a jesličky pro Ježíška.

„Já jsem pastýř, ještě mi chybí hůl. Tu jsme udělali s tátou, teď ji akorát sušíme na kotli a musíme kvůli tomu hodně přitápět,“ říká jeden z dětských herců.

Ježíška děti berou jako nadpřirozenou bytost

Nejtěžší je pro děti text, ten se učí už několik týdnů ve škole i doma před spaním. Zkoušky na adventní hru mají několikrát týdně ve školní družině, adventní hru pak zahrají před rodiči i dalšími diváky poslední adventní neděli od pěti hodin odpoledne.

„Děti to berou spíš jako pohádku, trošku jim připodobníme, proč to divadlo takhle hrajeme, proč se to takhle stalo, ale řekla bych, že pro ně je to nadpřirozené. Ježíška berou jako nadpřirozenou bytost, někdo ještě věří,“ vysvětluje ředitelka Iva Filsaková.

Při vánoční hře děti zazpívají také tradiční české koledy. „Na zkoušce si s ostatními učitelkami říkáme, že to stojí za starou bačkoru, ale pak tam děti mají najednou horu rodičů a vystřihnou to, že máme slzy v očích všichni,“ směje se Filsaková.

Děti z Lužnice u Třeboně trénují vánoční hru
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio