Děti z dětského domova chtějí na prázdniny k rodině. Splní se to jen málokterým

29. červen 2017

Děti z Dětského domova Boršov nad Vltavou nepíšou přání jenom Ježíškovi. Před prázdninami často prosí rodiče, aby si je vzali domů alespoň v létě. Ti je ale nechtějí. Na děti i přesto čeká spousta krásných prázdninových zážitků.

„Na prázdniny jedu za mamkou. Teď jsem tam skoro vůbec nebyla, protože to nějak nevycházelo,“ říká šestnáctiletá Daniela, která se může jako jedna z mála v boršovském dětském domově radovat. Její přání jet na prázdniny za rodinou se splnilo.

Bratři Dominik a Lukáš takové štěstí nemají. I když ví, že rodinu v létě neuvidí, doufat nepřestávají. „U mamky ani u taťky jsme ještě na prázdninách nebyli, ale třeba to vyjde,“ dodávají.

„Samozřejmě ta touha po rodičích je zcela přirozená, ovšem ne vždy se splní. Ne všichni rodiče mají podmínky pro to, aby tam děti z dětského domova mohly strávit alespoň část prázdnin,“ komentuje ředitel domova Miroslav Kouřil.

Děti se ale v létě rozhodně nudit nebudou. Miroslav Kouřil ladí jejich prázdninový program už od ledna. „Děti se účastní různých letních táborů. To má i druhotný efekt, že se tam setkávají s dětmi z běžných rodin a posilují se sociální vazby a sociální kompetence. Další činností jsou pobyty našeho dětského domova, letos pojedeme na dva cykloturistické pobyty na Vodňansko a na Třeboňsko,“ vyjmenovává.

Některé děti pravidelně jezdí i do lázní do Bukovan. Dominik s Lukášem se tam těší. Důvodů mají hned několik. „Líbí se nám tam, plaveme nebo chodíme do solné jeskyně a tam odpočíváme,“ popisují.

Letošní prázdniny ještě nezačaly a ředitel Miroslav Kouřil už organizuje program na příští léto. Splní dětem jejich velké přání - jet k moři do Chorvatska.

Spustit audio