Děti v dětských domovech, adopce, pěstounská péče

14. leden 2004
Vaše téma

Prověření žadatelé o adopci mají většinou zájem o novorozence či velmi malé děti z kojeneckých ústavů. Starší děti například z dětských domovů nemají příliš velkou naději, že si je někdo osvojí. Spíše se dostanou do pěstounské péče. Vypravili jsme se do jednoho z devíti jihočeských dětských domovů. Děti se tady mají dobře, přesto jim ale něco chybí.

Čtyřicet dětí v Dětském domově v Boršově nad Vltavou u Českých Budějovic má podle ředitelky Růženy Tomanové prakticky všechno, na co si jen pomyslí.

Tomanová: Domnívám se, že materiálně jsme na takové úrovni, že mnohé rodiny takto zabezpečeny nejsou. Všechny naše děti mají kola, brusle na led i kolečkové, každý rok pořádáme týdenní lyžařský výcvik na Lipně.

Jediné přání dětem pedagogické pracovnice a tety splnit nedokáží. Mít mámu a tátu, kteří by je měli rádi a vytvořili jim domov.

Tomanová: Snažíme se, aby fixace na biologické rodiče a rodinu byla tou podstatnou. Víme, že od nás odcházející osmnáctiletý člověk stále hledá své původní kořeny a pokud jsou, je to pro ně velice silná citová životní vazba.

Tento domov vychovává děti v takzvaných rodinkách, jejichž provoz je hodně podobný jako v běžné rodině. Rozdělují si drobné domácí práce, pomáhají při vaření a péči o ostatní sourozence. Mužský element tu trochu ale chybí.

Tomanová: Mužský vzor představují naši páni údržbáři. Přáli jsme si, aby každá rodina měla tetu i strýčka, ale pět pánů už u nás bylo, ale odešli kvůli malému výdělku.

Možná si řeknete, že by se dětem lépe vedlo v pěstounských rodinách, pokud už adopce možná není.

Tomanová: Musím se dětí zeptat, jestli by náhradní pěstounské rodiče chtěly. Pokud ano, dáme návrh, ale ten leží na úřadě tři nebo čtyři roky.

Umístit bezproblémové dítě do pěstounské rodiny by jinak složité nebylo.

Tomanová: Dětské domovy především mají děti s výchovnými problémy, bezproblémových dětí máme u nás velice málo. Jsou tady také děti z vícečetných rodin, mohly by v pěstounských rodinách být, ale není o ně zájem.

Spustit audio

Více z pořadu