Desítky jihočeských obcí měly po bouřkách problémy s dodávkami elektřiny

5. srpen 2012

Jihočeši sčítají škody po včerejších silných bouřkách. Hasiči museli odstraňovat desítky popadaných stromů a polámaných větví. Asi padesátka obcí měla problémy s dodávkami elektřiny, už by ale mělo být vše obnoveno.

Hasiči vyjížděli v Jihočeském kraji během noci k 63 případům. Většinou se jednalo o popadané stromy, čerpání vody a poškozené střechy. Od rána zásahy pokračovaly.

Polámané stromy přerušily elektrické vedení – v několika případech vysoké napětí, v desítkách případů pak napětí nízké. Výpadky postihly asi padesát jihočeských obcí, nejdéle na opravu čekaly části Bavorova a Třebic. Všechny hlášené poruchy už ale byly odstraněny a domácnosti by měly mít elektřinu.

„Během včerejší bouře byla nejsložitější situace asi v oblasti Vltavotýnska, kde jsme měli asi tři poruchy na linkách vysokého napětí. Pak částečně v okrese České Budějovice a Jindřichův Hradec. Dnes se ta situace naprosto uklidnila. Může se stát, že ještě někde na jednotlivých místech elektřina není, nicméně jsou to skutečně už jen jednotlivá odběrná místa,“ potvrdil Radiožurnálu mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

V Bavorově večer voda z přívalového deště zatopila i silnici. Špatně dopadly největší jihočeské ovocnářské sady na Lhenicku a Chelčicku, kde byla zničená úroda i většina ovocných stromů.

autoři: Lucie Maňourová , pfr
Spustit audio