Den otevřených dveří Českého rozhlasu České Budějovice

26. duben 2014

Všichni, které zajímalo, jak se připravuje rozhlasové vysílání a jak vypadají naše studia, se mohli v sobotu 26. dubna zúčastnit Dne otevřených dveří Českého rozhlasu v Českých Budějovicích.

Pro návštěvníky jsme přichystali od 9 do 16 hodin prohlídky vysílacích studií, rozhlasového archivu a ukázky práce se zvukovým záznamem. To vše s komentářem moderátorů a redaktorů.

Prohlídková trasa budějovickým rozhlasem zahrnovala nové moderní vysílací studio, které využívá Český rozhlas České Budějovice od konce minulého roku. Dále jsme návštěvníky seznámili s přípravou rozhlasového zpravodajství a představili jsme jim možnosti, které jim nabízejí webové stránky a internetový audioarchiv. Ukázali jsme práci s mikrofonem a digitální zpracování zvukových nahrávek. Při prohlídce unikátního regionálního rozhlasového archivu mohli návštěvníci slyšet ukázky archivních nahrávek, které uchováváme od vzniku jihočeského rozhlasového studia v roce 1945.

Hudba i povídání se známými osobnostmi
V Činoherním studiu jsme od 9 hodin připravili povídání hudebního redaktora Zdeňka Voráče s Ivanou Šafránkovou, dcerou šumavského skladatele a hudebníka Karla Polaty. Od 11 hodin jste mohli společně s moderátorkou Hankou Šoberovou a zahradním publicistou Pavlem Chloubou objevovat Zelené světy. Ve 13 hodin se konala beseda s autory bakalářského pořadu Vaše příběhy, pohovořit jste mohli s autorem pořadu režisérem Lubošem Konířem, známým českobudějovickým spisovatelem a scénáristou Františkem Niedlem a herečkou Jihočeského divadla Jaroslavou Červenkovou.

Editor Ivan Mls představuje návštěvníkům zpravodajskou práci

Ve Studiovém sále po celý den účinkovaly oblíbené jihočeské kapely. Od 10 hodin hrála Jihočeská Podhoranka z Trhových Svinů, ve 12 hodin vystoupila českobudějovická country skupina CB Dědows a od 14 hodin se konal koncert Rozhlasového swingového orchestru Václava Hlaváče a jeho sólistů.

„Zájem o prohlídky rozhlasových studií za doprovodu moderátorů byl mimořádný. Odhaduji, že během celého dne prošlo rozhlasovou budovou přes 700 lidí. Kapacita Studiového sálu při hudebním programu byla plně vyčerpána,“ uvedl manažer komunikace Miroslav Tichák.

Den otevřených dveří Českého rozhlasu v Českých Budějovicích byl podle Miroslava Ticháka milou příležitostí k setkání moderátorů, redaktorů i ostatních rozhlasáků s posluchači: „Celý tým zaměstnanců Českého rozhlasu v Českých Budějovicích se snažil připravit současně zajímavý i zábavný program. Myslím si, že se to vše vydařilo a návštěvníci byli spokojeni.“

autor: Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.