Den boje proti rakovině upozorňuje na prevenci nádorových onemocnění

4. únor 2009

Zhruba 70 tisíc lidí ročně u nás onemocní rakovinou. Ačkoliv se na zhoubná nádorová onemocnění umírá méně než dříve, přesto patří onkologickým onemocněním pomyslné druhé místo v počtu úmrtí hned za kardiovaskulárními onemocněními. To vše si připomínáme v souvislosti se Světovým dnem boje proti rakovině, který připadá právě na dnešek.

A připomenout je třeba také prevenci. Například ženy od 45 do 69 let mají jednou za dva roky nárok na bezplatné mamografické vyšetření prsu.

Jak zdůrazňuje Jiří Holan z píseckého mamografického centra, podmínka pro preventivní mamografické vyšetření prsu hrazené zdravotní pojišťovnou je jediná, písemné doporučení od praktického lékaře nebo gynekologa: "Je to osobní věc každé ženy, některá vyšetření chce a jiná nechce. Ale je to zároveň věc gynekologů a obvodních lékařů, kteří jediní mohou ženu odeslat k vyšetření, pokavaď si ho nechce hradit sama. Pokud ho aktivně nabízejí, tak málokterá žena odmítne. Vyšetření je nebolestivé a plně hrazené zdravotní pojišťovnou."

Spustit audio