Děláme vše pro bezpečnost návštěvníků, říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek

8. září 2020 18:34

Jihočeské divadlo nabídne v nové sezoně 18 premiér. Budou mezi nimi například adaptace románu Selský baroko od Jiřího Hájíčka nebo taneční groteska Mechanický pomeranč. Před otáčivým hledištěm uvede divadlo příští rok šest titulů, mimo jiné premiéry her Muž dvojhvězdy a Da Vinci, přesunuté kvůli zrušené sezoně z letoška.

Prodej vstupenek začne 1. října. Novinářům to dnes řekli divadelníci. Novou sezonu zahájí 11. září koncert, zazní Dvořák i Brahms.

Někteří předplatitelé nyní ale na představení nechodí.

Čtěte také

„Je evidentní, že se bojí, ale děláme vše pro jejich bezpečnost. Od počátku koronavirové pandemie se v celé České republice nezaznamenal ani jeden případ přenosu z člověka na druhého v jakémkoli z českých divadel. Přesto dbáme veškerých hygienických nařízení, která ministerstvo zdravotnictví vydává, prostory dezinfikujeme, kliky, zábradlí," řekl ředitel divadla Lukáš Průdek.

 V Domě kultury Metropol omezilo divadlo v souvislosti s koronavirem kapacitu pod 500 lidí.

Činohra uvede vedle dvou premiér odložených z jara dalších pět titulů. Budou mezi nimi Selský baroko, soubor již dříve zpracoval od Hájíčka i román Rybí krev. Činohra zpracuje i další jihočeskou knihu, novelu Café Groll Jana Štiftera, již zasadil do prvorepublikových budějovických nevěstinců.

„Jedna z linií představení budou burleskní scény, které se ve veřejných domech uváděly," řekla šéfka činohry Martina Schlegelová. Na programu jsou i komedie Perplex či americká hra Still Alice.

Operní sezona zacílí na vztahy mužů a žen. Soubor uvede operetu Polská krev, operu Jevgenij Oněgin, Mozartovu Cosi fan tutte a inscenaci Wintonův vlak, jejímž autorem je hudební ředitel opery Mario De Rose.

Balet nastuduje nový titul Petra Zusky a Štěpána Benyovszkého Rádio Svobodná Bystrouška i tanečně - surrealistickou grotesku Mechanický pomeranč.

Malé divadlo, jež míří na rodiny s dětmi, připraví čtyři novinky. Jsou mezi nimi inscenace Karkulka vrací úder, Devatero pohádek nebo Maryša: Příběh vraha.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související