Dechové kapely zahrají na Selských slavnostech, Dechparádě, výročí baráčníků a dalších akcích

21. červenec 2022

Milovníci lidových tradic se těší na Selské slavnosti v Holašovicích. Jejich 23. ročník začne v pátek 22. července a potrvá až do neděle. V bohatém kulturním programu vystoupí přes 350 účinkujících; značnou část z nich tvoří muzikanti ze známých dechových kapel.

Hned v pátek se od 10 do 15 hodin budou střídat na holašovické návsi Babouci a Jižani. Český rozhlas České Budějovice odvysílá mezi 12. a 13. hodinou z Holašovic přímý přenos, kterým vás provede Hana Šoberová a kromě hostů uslyšíte naživo písničky od Babouků.

V sobotu už v 9 hodin spustí místní Skalačka. Tu odpoledne vystřídá Mistříňanka a večer potěší milovníky folkloru Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou. V neděli si přivstane Doubravanka, začne vyhrávat přesně v 9 hodin. Bude se střídat s Nezmary a odpoledne, po vystoupení souboru Hradišťan, zahrají ještě Moravská Veselka a Kumpanovi muzikanti. K pozvánce do Holašovic přidáváme v Dechovkovinkách Holašovickou polkou.

Kapela Březovanka z Čáslavi těší milovníky dechovky už třicet let. Její dlouholetý zpěvák a dnes konferenciér Jaroslav Červinka oslavil 19. července sedmdesátiny. Oslavme je s ním – valčíkem Blahoslava Smišovského s textem Františka Kožíka Slunko krásné.

Šestý ročník Křemežského víkendu se bude konat od pátku do neděle. Dechovka a folklor nebudou v pivním stanu chybět; v sobotu od 10 do 14 hodin vystoupí B-Quintett Pavla Vokůrky a po něm převezme štafetu Jožka Šmukař. V neděli zahrají v Křemži od 10 do 14 hodin Babouci. Předem si můžete poslechnout Křemežskou polku.

SDH z Mezihoří u Petrovic pořádá každoročně setkání rodáků a přátel dechovky. Do petrovického zámeckého parku zavítalo už mnoho věhlasných kapel. V neděli 24. července vystoupí v Petrovicích u Sedlčan Boršičanka Antonína Koníčka. Kapelník Koníček, který nedávno oslavil sedmdesátiny, je pilný i jako autor. Poslechněte si jeho valčík V dálce pomalu svítá.

Čtěte také

Na Masarykově náměstí v Přešticích se v sobotu 23. července bude od 14 hodin konat Dechparáda pod širým nebem. Už v poledne spustí Muzikanti z jižních Čech. Ty vystřídá Hájenka z Chodska a muzikantské odpoledne vyvrcholí vystoupením Božejáků.

Dechovkový festival v Jehnědně na Písecku, který byl kvůli povodním odložen, proběhne v náhradním termínu také 23. července. V novém sportovním areálu vystoupí Doubravanka, Malá kapela Pavla Havlíka, Muzikanti z jižních Čech a Jihočeští rodáci.

Slavnost 90. výročí založení Obce baráčníků Vitoraz v Kamenném Újezdě se bude konat v sobotu od 13 hodin v parku na náměstí. Nejprve vystoupí folklorní soubor Radost, který mimo jiné zatančí Českou besedu. Od 14 do 19 hodin pak dostanou prostor Babouci.

Na náměstí v Čechticích si v sobotu můžete od 13 hodin poslechnout pouťový koncert Krajanky Václava Hlaváčka. Taktéž pouťové vystoupení má před sebou Keramička. V sobotu bude od 15 do 19 hodin vyhrávat ve velkém parku v Tučapech.

Na pondělí 18. července připadlo 150. výročí narození hudebního skladatele a vojenského kapelníka Julia Fučíka. Za svůj poměrně krátký čtyřiačtyřicetiletý život stihl obohatit naši hudební kulturu čtyřmi stovkami skladeb. Mnoho jeho koncertních pochodů i valčíků získalo celosvětovou, dodnes trvající popularitu. Vychutnejte si tedy na závěr Dechovkovinek pochod Vjezd gladiátorů. Ústřední hudbu Armády České republiky řídí Viliam Béreš.

Spustit audio

Související