Dechová hudba se ponese ze soběslavského náměstí, kapely ale zahrají i na mnoha dalších místech

14. červenec 2022

Nejznámější festival dechových hudeb v jižních Čechách, Kubešova Soběslav, se uskuteční o třetím červencovém víkendu. Než vás ale do Soběslavi v Dechovkovinkách pozveme, připomeneme i další místa, kam se můžete vypravit za dechovkou.

V Dlouhé Vsi u Sušice budou místní hasiči v sobotu 16. července pořádat devátý ročník dechovkového festivalu. Zahrají na něm čtyři kapely: místní Solovačka, Petrovická 7, Malá muzika Nauše Pepíka a Krajanka. Sušická Solovačka se postará i o první písničku pořadu Dechovkovinky, zahraje Nezdickou polku.

Zůstaneme na Sušicku a historickou nahrávkou připomeneme zpěvačku Annu Kučerovou. 12. července by se dožila rovné stovky. Rodačka z Přeštic, dívčím příjmením Chmelová, se stala populární díky spolupráci s Karlem Polatou. Desky a rozhlasové snímky s ním a jeho Starošumavskou dechovou hudbou ze Sušice natáčela v 50. letech. I českobudějovická fonotéka skrývá mnohé vzácnosti. Poslechněte si lidovou píseň Nad naší vsí. Anička Kučerová zpívala později se Solovačkou a příležitostně i s Lesankou a jinými kapelami. Zemřela 21. června 1998.

Ve Viticích u Krašlovic, což je blízko Vodňan, se bude v sobotu od 17 hodin konat posezení s Doubravankou. Božejáci ve stejný den budou od 15 hodin vyhrávat na pouti v obci Jámy poblíž Žďáru nad Sázavou. Pozvánku doplníme písní Bílá pláž, kterou najdete na albu Božejáci (ne)tradičně.

Napilno má o letošních prázdninách také Rožmitálská Venkovanka. V sobotu zahraje od 13 do 15 hodin na městských slavnostech v Bečově nad Teplou. A v neděli uspořádá pro všechny své fanoušky Letní koncert v restauraci New Romance v Rožmitále pod Třemšínem. Vyhrávat začne v 15 hodin. V Dechovkovinkách si můžete poslechnout polku Díra do světa.

Dobrovolní hasiči z Jestřebic u Bernartic zvou na páteční zábavu s Babouky. V Jestřebicích se bude hrát a zpívat od 18 hodin až do půlnoci. V sobotu se Babouci stanou součástí Klikovských slavností. V Klikově poblíž Suchdola nad Lužnicí zahrají mezi 14. a 19. hodinou. A v neděli se nejstarší jihočeská dechovka vypraví do Horní Plané, aby zde koncertem v pivním stanu přispěla k bohatému programu místní markétské pouti. V Horní Plané si s Babouky můžete zazpívat mezi 10. a 14. hodinou. My přidáváme nahrávku lidového valčíku Borovanský luka.

Čtěte také

Mimo rámec Kubešovy Soběslavi se bude na Blatech v sobotu konat několik koncertů. Na návsi ve Svinech u Veselí nad Lužnicí zahraje od 13 hodin Ševětínka. V Klečatech bude ve stejný den od 16 hodin hrát a zpívat Šumavanka Václava Rožbouda. Do Zálší zavítají Muzikanti z jižních Čech a začnou vyhrávat taktéž v 16 hodin. Keramička přijala pozvání do Komárova a na místní návsi bude hrát od 14 do 17 hodin.

Kubešovu Soběslav zahájí na soběslavském náměstí v sobotu 16. července ve 13 hodin vystoupení Dětského folklorního souboru Ráček. A pak už dostane prostor sedm dechových kapel: Lučanka, Friedl´s Böhmische, Budvarka, Weinbergermusikanten, Vysočinka, Veselka a Lácaranka.

Černovická dechovka bude v neděli v Soběslavi první a začne hrát v 10 hodin. Vystřídá ji Úhlavanka a po ní nastoupí Krajanka, jejíž koncert zprostředkuje Český rozhlas České Budějovice mezi 12. a 13. hodinou v přímém přenosu. Poté diváci v Soběslavi uslyší rakouskou dechovku Seniorenmusikkapelle der Bezirkes Perg, po ní Jižany, Túfaranku a Veselku. Všechny kapely na závěr zahrají Borkovickou polku, Moji českou vlast a Od Tábora až k nám.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.