Debata o strakonické teplárně byla vypjatá a plná hádek

3. září 2015

Zákopovou válku připomínalo středeční jednání strakonických zastupitelů. Opozice chtěla zdůvodnit nedávné odvolání celého managementu místní teplárny, ve které má město většinový majetkový podíl. Vysvětlení ale někteří místní politici považovali za nedostatečné. Věcná argumentace šla často stranou, v jednacím sále převládly emoce.

„Více než hodinová diskuze názorně ilustrovala současné politické klima ve Strakonicích. Atmosféra při jednání zastupitelů byla hodně vypjatá, o osobní invektivy a hádky nebyla nouze. Starosta chvílemi ztrácel nad řízením jednání kontrolu a dvakrát musel nařídit přestávku,“ popsal přímo z místa reportér Českého rozhlasu Jan Kopřiva.

„Já nevím, jakým zákonným způsobem donutit pana zastupitele Vondryse, aby nevykřikoval a nebral si svévolně slovo. Tohle by zdravý člověk a zodpovědný funkcionář nedělal,“ komentoval starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická veřejnost).

Pavel Vondrys z hnutí Jihočeši 2012 namítal, že nikoli on, ale právě starosta Břetislav Hrdlička několikrát narušil řád, když při jednání odmítl opozičnímu politikovi udělit slovo. Pavel Vondrys chtěl znát přesné důvody, proč bylo vedení strakonické teplárny odvoláno. „Je evidentní, že se tomu vyhýbají,“ dodal opoziční zastupitel.

Podle starosty mělo personální zemětřesení v teplárně několik důvodů, například nesrovnalosti v účetnictví. „My jsme je odvolali pro ztrátu důvěry, protože takovým lidem věřit nemůžete. Je to naprosto relevantní a zákonný důvod,“ uvedl.

Opozici nakonec slíbil na předložené otázky písemnou odpověď.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio