Daruj notebook. Lidé mají možnost podpořit školy nebo rodiny, kterým chybí počítače k distanční výuce

20. říjen 2020 10:00

Zpřístupnit on-line vzdělávání pro všechny děti, to je cíl nového společného projektu Oblastních spolků Českého červeného kříže působících na území Jihočeského kraje. Jmenuje se Daruj notebook a si klade za cíl pomoci školám a především dětem.

Problémy s on-line vyučováním řeší mnoho rodin. Často se více dětí v rodině dělí o jeden počítač. Rodiče, kteří nemají možnost zajistit dětem internetovou výuku, si sice chodí pro vytištěné pracovní listy do školy, ale jejich děti se díky nedostatečné komunikaci se školou dostávají do psychické nepohody. Především však velmi postrádají kontakt se spolužáky a kamarády.

„Žádné dítě by dle našeho názoru nemělo stát stranou a mělo by mít možnost se této formy vzdělávání zúčastnit,“ uvádí k projektu Martin Hrneček, ředitel Úřadu oblastního spolku Českého Červeného kříže v Českých Budějovicích s tím, že drtivá většina škol na on-line výuku maximálně spoléhá a nic jiného jim ani kvůli současným omezením nezbývá.

„Proto jsme se rozhodli a vytvořili na webových stránkách https://darujnotebook.cz možnost propojení škol s dárci starších, či třeba nových notebooků, kteří budou osloveni v rámci kampaně našich spolků. Jednotlivé školy zde mají možnost se pomocí formuláře zaregistrovat s poptávkou na potřebné dovybavení žáků na distanční výuce. Po registraci školy si následně dárce vybere školu, kterou podpoří, zkontaktuje ji na zaregistrovaném kontaktu a dohodne fyzické předání daru či zápůjčky,“ doplňuje Blanka Černá, vedoucí odboru zdravotního a krizového řízení Úřadu oblastního spolku Českého Červeného kříže v Českých Budějovicích.

Školou pověřená osoba před převzetím může využít vzorové formuláře smluv na stránkách (darovací smlouva, smlouva o výpůjčce), dar převezme a následně předá zákonnému zástupci žáka.

Převzetí daru pak stvrdí na webových stránkách s možností komentáře k samotnému průběhu předání.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český červený kříž
Spustit audio