Dárkyň mateřského mléka přibývá. Českobudějovická nemocnice vybudovala síť sběrných stanic

2. prosinec 2021 11:09

Banka mateřského mléka českobudějovické nemocnice získala tento rok víc dárkyň. Pomohla k tomu vlastní kampaň i dárcovství krve. Neonatologické oddělení vybudovalo síť sběrných stanic mateřského mléka při okresních nemocnicích. Právě v nich si zdravotní sestry vytipují maminky, které by cennou tekutinu mohly poskytovat hlavně nemocným a nedonošeným dětem.

„Vím, že zrovna pro tyhle nedonošené malé kulíšky je to to nejlepší, co může být,“ říká Marie Dubenová, které se v září narodila dcera Karolínka. Na svět přišla o třináct týdnů dřív, proto se neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice stalo na dva měsíce jejich dočasným domovem.

Právě tam se Marie Dubenová rozhodla darovat svoje mléko do mléčné banky. „Kája ze začátku vypila jenom nějakých 19 mililitrů a já jsme vyprodukovala mnohem víc. Takže co jiného s tím… Než to vylévat do kanálu, tak radši dát do ledničky a pomoci dalším miminkům,“ myslí si.

Darování mateřského mléka je pro Marii Dubenovou samozřejmostí. Připouští ale, že to sebou nese určité oběti. „Je to celkem řehole, u toho sedět, kroutit se u všeho, ale vůbec mi to nevadilo. Vždycky jsem vstala ve tři ráno, šla jsem odsávat a byla jsem ráda, že se ty sklenice plnily,“ popisuje.

Tato maminka žádnou odměnu za svůj dar nečekala a přece se jí dočkala. „Jedna maminka, když odcházela, brečela a říkala, že je moc ráda, že jsou mamky jako já, že její syn mohl dostat mléko. Moc jsem si toho vážila, bylo hezké, že to ostatní vidí,“ vzpomíná.

Čtěte také

Českobudějovickou bankou mateřského mléka projde měsíčně zhruba osmdesát litrů této vzácné tekutiny. Než se dostane k dětem, chvilku to trvá. „Mateřské mléko dáme do našich přístrojů, pasterizujeme, zchladíme a rozlijeme do malých lahviček. Zamrazíme a čekáme na výsledky vyšetření. Teprve potom se mléko může používat,“ vysvětluje zdravotní sestra Markéta Tůmová.

Dárcovství mateřského mléka ovlivnilo i dárcovství krve. „Odměňujeme dárkyně podobným způsobem, dáváme jim odznáčky podle množství darovaného mléka, diplomy. Po kampani zhruba před rokem máme více mateřského mléka, je to i díky vytvoření našich sběren v kraji,“ uvádí primář neonatologického oddělení Jiří Dušek.

Mateřské mléko je stále předmětem mnoha celosvětových výzkumů. Nejenom vědci zkoumají jeho složení a také vliv na imunitu a nemocnost dětí, které ho po narození dostávaly.

Spustit audio

Související