Dačičtí zastupitelé se nedohodli na odstupném pro PP Hospitals

26. únor 2009

Zastupitelé Dačic ani včera večer neschválili návrh na odstupné pro firmu PP Hospitals, která provozovala městskou nemocnici. Firma po výpovědi odmítla zařízení opustit, nařídil jí to až jindřichohradecký soud.

Společnost městu nabídla, že pokud se dohodnou na odškodném ve výši asi 11 miliónů korun, nebude se proti verdiktu odvolávat. Zastupitelé ale včera o jediný hlas návrh neschválili, věc se proto zřejmě dostane znovu před soud.

Místostarosta Dačic Pavel Habr k včerejšímu jednání řekl: "Vysvětlili jsme důvody, proč prosazujeme uzavření dohody. Leč koaličních zastupitelů bylo 10, opozice se postavila přímo proti tomu a neumožnila přijetí dohody. Opozice říká, že tuto věc nemohou rozhodovat zastupitelé, ale soud."

PP Hospitals v zařízení loni na jaře uzavřela interní oddělení, protože je kvůli dlouhodobému nedostatku lékařů nemohla provozovat. Radnice pak společnosti vypověděla smlouvu, protože jí omezení akutní péče odporovalo, a v říjnu vypršela výpovědní lhůta. Na začátku loňského listopadu se kvůli odchodu lékařů uzavřely také interní a diabetologická ambulance.

Další postup teď bude podle místostarosty Pavla Habra složitější: "Vše záleží na tom, jak se bude chovat druhá strana. Pokud se neodvolá, tak rozsudek má právní moci nabýt 3. března. Do té doby se ale asi odvolá a soudní spor bude pokračovat. To je velký problém, který bude mít dopad jak na zaměstnance, tak i Jihočeský kraj nebude ochoten pracovat na obnovení zdravotní péče. Jeho podmínka je, aby areál nemocnice byl právně vyčištěný."

Jak připomněl místostarosta Dačic Pavel Habr, je to i signál občanům: "Ze strany opozice bylo řečeno na koalici, že nemocnici nechce řešit. To ale asi není tak pravda, koalice má zájem na řešení nemocnice a je schopna udělat konstruktivní kroky, aby nemocnice dále fungovala."

Spustit audio