Ďábelský nápad je ten ledový kolotoč kolem Samsonovy kašny

13. prosinec 2017

Tradice se má ctít. Jednou z mnoha je pro mě korzo po českobudějovickém náměstí v době adventu.

S přáteli máme po několik let takový zvyk. Projít kolečko podél podloubí a ochutnávat nabídku stánků s voňavými nápoji. Punči, svařáky, grogy. Pohárky s tekutinou ochucenou kořením, pomeranči, brusinkami a nevím čím ještě.

Ponořeni do vánoční atmosféry a za zvuku koled, zvonků štěstí a dětského smíchu tyto produkty testujeme a vyhodnocujeme nejlepší. Letos navíc za povyku nesoucího se z kruhového kluziště kolem kašny.

Ďábelský nápad je ten ledový kolotoč. Připomněl mi zážitek starý několik let. Tehdy jsme se s přítelem a jeho drahou manželkou rozhodli atrakci vyzkoušet na vlastní kůži. Už nikdo neví, v čí hlavě se ten šílený nápad zrodil, ale jisté je, že se dostavil po konzumaci několika veselých nápojů.

Kluziště se tenkrát rozkládalo při straně náměstí, kde je radnice, brusle nám pořadatelé na hodinu ochotně zapůjčili. Jako odvážní hrdinové, kteří si na okamžik připomenou mladé časy, jsme si připadali jen do chvíle jejich nazutí.

Co se dělo pak, připomínalo grotesku, která by se mohla klidně jmenovat starci na ledě. A led byl opravdu tvrdý. Večerní zážitek jsme si pak mohli přečíst druhý den na svých tělech. Hrála všemi barvami a připomínala modré, zelené a žluté ozdoby na vánočním stromečku.

Další adventní bruslení jsme už po této zkušenosti do vánočních tradic nezařadili. Nakonec, člověk nemusí mít nutně všechno, což je věkem ověřená pravda. Někdy úplně stačí, když se na něco pěkného nebo zajímavého jen podíváme. Raději z bezpečné vzdálenosti.


ANTONÍN PELÍŠEK
Novinář a publicista. V médiích pracuje od roku 1990, působil například v MF Dnes, v deníku Prostor, v Lidové demokracii a týdeníku Sedmička. Je autorem několika románů (například Pavilon N nebo Rybí oko), píše i povídky.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.