Cyklo-ruko-šlapač Jan Pihera drží český rekord

27. září 2012

Sekali jsme se v malém panelákovém bytě v Českých Budějovicích. Na první pohled celkem nenápadný, i když opravdu urostlý šestašedesátník, svým stiskem ruky prozradil, že právě silné paže jej dostaly na stupně vítězů.

Příběh šestašedesátiletého sportovce Jana Pihery může být pro všechny inspirací. Jan se totiž handbiku, disiplíně, v níž nyní vyniká, začal věnovat teprve nedávno. Byť jeho úhlavní soupeři jsou i o dobrých třicet i čtyřicet let mladší, Janovi se letos ve Vrchlabí podařilo ujet všem a překvapit výkonem, za který si zasloužil titul českého rekordmana.

A jaká je podle Jana Pihery nejlepší tréninková metoda? Velice tvrdá. Je třeba jezdit do kopce, vyšlápnout nahoru pořádný krpál, během sjezdu lehce oddechnout a znovu nahoru a dolů a nahoru. Není divu, že po takovémto tréninku ukazuje Jan Pihera i mladším soupeřům záda.

Ovšem jízda na rukama poháněném kole není jeho výhradním koníčkem. S činností tohoto vzrůstem drobného ale srdcem velikého sportovce se můžete setkat i v galerii. Dokonce na jaře 2013 i ve výstavních prostorách Českého rozhlasu České Budějovice. Pokud Jan Pihera nešlape, mačká spoušť fotoaparátu anebo zabředá do rozmanitých funkcí grafických editorů a pomocí počítače vytváří ze svých snímků umělecká díla.

autor: Ivan Studený
Spustit audio